Обама и Путин готово два сата иза затворених врата у Њујорку

Председници Сједињених Америчких Држава и Русије Барак Обама и Владимир Путин састали су се данас иза затворених врата на маргинама Генералне скупштине УН, јављају агенције.

Obama i PutinЊУЈОРК – Председници Сједињених Америчких Држава и Русије Барак Обама и Владимир Путин састали су се данас иза затворених врата на маргинама Генералне скупштине УН, јављају агенције.

Како је известио Ројтерс, Путин је на прес конференцији после сусрета рекао да је разговор био веома користан и отворен, и изразио спремност да унапреди односе са САД и да ради на превазилажењу постојећих разлика.

Он је рекао да су разговори вођени о ситуацији у Украјини и на Блиском истоку и да су им многи ставови били идентични.

Путин је навео да је са Обамом разговарао о учесћу Русије у војној кампањи заједно са западним државама против Исламске државе у Сирији, са мандатом УН.

Он је истакао да Русија планира да појача помоћ сиријској армији, али никада неће учествоивати у копненој војној операцији у Сирији.

Руски председник је додао да о судбини сиријског председника треба да одлучи сиријски народ, а не лидери САД или Француске.

Ово је први званичан сусрет Путина и Обаме у последње две године, од јуна 2013. Разговор, који су иницирали Американци, иако је било предвиђено да траје 55 минута, трајао је више од 100 минута, навео је ТАСС.

Ројтерс наводи речи неименованог америчког званичника да су се Обама и Путин сложили да нађу политичко решење у Сирији, али да се не слажу око судбине сиријског председника.

Они су се сагласили и да америчка и руска војска треба да разговарају како не би дошло до конфликтне ситуације у евентуалним операцијама у Сирији.

Обама је рекао Путину да САД верују да неће доћи до стабилизације ситуације у Сирји док год је Басаар ал Асад на власти.

Према речима америчког званичника, Путин је рекао Обами да је свету потребна подршка Асада јер његова војска има најбоље шансе да порази екстремисте Исламске државе.

Амерички званичник је рекао и да је Обама изразио забринутост Путину у вези са применом споразума из Минска о Украјини, укључујући намеру проруских активиста да одрже локалне изборе.

Двојица председника су, како је наведео исти извор, половину времена током сусрета посветила ситуацији у Украјаини, а половину ситуацији у Сирији.


Извор: Танјуг