Вулин: „Српске институције постају косовске и њима управљају Срби“?!

vulin-aleksandarБЕОГРАД – Директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин изјавио је данас да од предстојећих разговора у Бриселу очекује да почне да се разговара о пресудним темама као што је систем функционисања заједнице српских општина.

Он је гостујући на РТС-у рекао да се у досадашњим бриселским разговорима преговарало о извођењу онога што је потписано и договорено пре формирања ове владе.
„Бићемо задовољни ако будемо решли систем функционисања заједнице српских општина, ако будемо знали које су надлежности, ако будемо знали ко бира полицију, ко одређује одређене локалне надлежности“, нагласио је Вулин.

Упитан да ли је заједница српских општина аутономија у оквиру Косова или Србије, Вулин је одговорио да је то аутономија у оквиру Србије. Он је појаснио да ће се донети уставни закон о суштинској аутономији Аутономне покрајине Косова и Метохије и да ће такав закон бити донет и за Аутономну покрајину Војводину.

Говорећи о изјави председника Србије Томислава Николића да „кроз устав Косова, али и устав Србије, српске институције постају косовске и њима управљају Срби“, Вулин је рекао да је председник на тај начин желео да појасни Резолуцију и Платформу.
„Нисмо рекли да ћемо од Приштине тражити да постане део Београда, али тражимо за Србе суштинску аутономију, да имају могућност да бирају све своје органе и да то раде кроз законе које ће потврдити Скупштина Србије“, рекао је Вулин.
Он је нагласио да је у позиву Србима „да буду тамо где се о нима одлучује“, мислио на Брисел и на преговоре где се одлучује о статусу КиМ, јер је ова влада широко отворила врата за њих.

ТАНЈУГ