Мајкл Давенпорт: Иницијатива Албанаца за формирањем заједнице албанских општина на југу Србије је њихово право

?????????????????????????????????????????????????????????

?????????????????????????????????????????????????????????

БЕОГРАД – Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт осудио је данашње сцене насиље према избеглицама на мађарско-српској граници и похвалио Србију због начина на који помаже избеглицама у актуелној кризној ситуацији. „То показује хуманост Србије. У Кањижи сам се видео са представницима Црвеног крста, Прихавтног центра и других организација, који показују посвећеност и одговорност у овој тешкој ситуаицји“, рекао је он у емисјији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине, додајућ да је задатак делеагције ЕУ да Србији у помогне у том погледу, пре свега кроз хуманитарну помоћ.

 

Навео је да је до сада у ЕУ издвојено нешто више од милион евра у те сврхе, али да ће потребе бити још веће јер следи припрема за горе временске услове током зиме.

На питање због чега се ЕУ није озбиљније успротивила одлуци Мађарске да подигне жичану ограду на граници и да ли је то ружно лице ЕУ, он је казао да то „јесте ружна слика“, те да „ограде нису решење избегличке кризе“.

„Само кроз дијалог можемо да дођемо до решења“, рекао је он.

Додао је да је Влада Србије до сада увек истицала да нису доведени у питање билатерални односи између Србије и Мађарске због ограде. А упитан да ли би ти односи могли бити угрожени евентуалним враћањем избеглица из Мађарске у Србију, Давенпорт је казао да „треба признати да је мигрантска политика ЕУ у кризи“.

„Остварени су велики резултати на том плану у ЕУ, али Унија се никад до сада није суочавала са кризом оваквих размера“, указао је, напомињићу и да Европска комисија анализира све аспекте нових прпписа у Мађарској о мигрантској политици и да ће то бити тема разговора.

Давенпорт тврди да Шенген ипак није суспендован, те објашњава да је одлука немачке владе о контроли границе у оквиру шенгенског договра по којем постоји таква могућност у кризним ситуацијама. Поручио је и да нема речи о томе да због таквих одлука буде доведен у питање безвизни режим између Србије и ЕУ.

Шеф делеагције ЕУ у Србији оценио је да је најбитније да се све одлуке везане за решевање избегличке кризе доносе заједничке и да Србија буде укључена у доношење тих одлука. Он сматра да је у том погледу позитивно што је премијер Србије Александар Вучић поручио да је Србија спремна да даје допринос решењу ове кризе.

„Већина избеглица јасно изражава жељу да иду даље, у друге земље ЕУ. До сада је, према подацима МУП-а Србије нешто више од 600 избеглица затражило азил у Србији“, навео је он.

Говорећи о наредном извештају Европске комисје о напретку Србије у процесу евроинтеграција, Давенпорт је казао да у свим областима Србија иде напред.

„Јасно је да је Влада Србије посвећена напретку. У том погледу, договор око имплементације Бриселског споразума је велики помак. И Србија може да рачуна са отварањем првих поглавља током идућих месеци „, рекао је он.

Према његовим речима, за датум отварања првих поглавља, према процедури Европска комисија треба да изнесе предлог о којем се онда изјашњавају државе чланице. Ипак, верује да је „технички могуће да таква одлука буде донета до краја ове године“.

У погледу стања у областима људских права, медија и правосуђа, Давенпорт је казао да су акциони планови за та поглавља готово завршени, што, како је навео, представља тек почетак суштинског рада у тим обалстима.

Како је додао, имплементација нових медисјких закона је у току и рано је прогнозирати како ће изгледати медијска ситуација у Србији за годину дана, након што се они у потуности имплементирају.

Говорећи о формирању Заједнице српских општина и најавама формирања заједнице албанских општина на југу Србије, Давенпорт је рекао да то није исто, јер је ЗСО резултат дуготрајних преговора у оквиру дијалога Београда и Приштине, док иницијативу за формирање зајендице општина на југу Србије види као њихово право. Међутим, како је навео, о тој инцијативи није било контаката са представницима ЕУ.

„Таке иницјативе су њихово право, али треба рећи да странке албанске националне мањине имају водећу улогу у општинама Бијановац и Прешево и на тај начин могу да остварују своја права“, казао је он.

Давенпорт је рекао да види проблем у томе што се Србија противи захтеву Косова за пријем у УНЕСЦО, по имплементацију Бриселског споразума и јачања добросуседских односа, уз опаску да је то питање које се решава у УНЕСЦО-у.

(РТВ)