„У новој фази понудити азилантима останак у Србији“

2103

Београд – Иако избеглице првенствено желе да оду у земље западне Европе, у наредној фази им треба понудити да остану у Србији.

То је гостујући у Кажипрсту предложила повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Она је претходних дана боравила у Прешеву, где се налази прихватни центар за избеглице са Блиског истока које преко Грчке и Македоније стижу у Србију.

“Однос грађана је непромењен, толерантан и они разумеју патњу људи. Труде се да им поогну колико могу. Однос државе је доста бољи, сви су јако добро организовани, од Комесаријата за избеглице, преко Црвеног крста до војске и полиције. Сви раде свој посао и свака карика добро функционише“, каже Јанковићева.

Према њеним речима, избеглице су уплашене, али немају примедбе.

“Они немају примедбе, осим што су уплашени за своју будућност и генерално су уплашени око свега што им се дешава. То изазива одређене проблеме, неразумевања и нејасноће код процедуре издавања потврда. Постоји језичка баријера, упркос причама да је већина избеглица високо образована, већи део њих не говори енглеску, постоје преводиоци, али то није довољно“, напомиње Јанковићева.

Повереница додаје и да не треба чекати инструкције из Европске уније.

“Систем здравства је доста добро организован, али држава треба да буде спремна за предстојеће дане. Најхитније је изградити прихватни центар у Београду, а иако европски званичници наводе да је потребан јединствен систем ЕУ, не треба да чекамо ЕУ. Потребно је квалитетније управљање миграцијама у Србији“, истиче Јанковићева.

Такође, она каже да постоји још једна могућност за решавање проблема избеглица.

“Треба размислити, понудити опцију да ти људи устану у деловима Србије који су пусти. Ту би требало урадити селекцију, детаљну безбедносну процену, иако нико у овој фази не жели да остане у Србији, можда ће се то променити у некој новој фази“, предложила је Јанковићева.

Гошћа Кажипрста је апострофирала улогу медија и државних службеника.

“После апела који смо упутили пре десетак дана, реаговали су медији и извештавали у складу са новинарским кодексом. Функционери нарочито не треба да изазивају узнемирење својим изјавама, треба да знају колико су њихове речи значајне“, додала је Јанковићева.

Коментаришући најаве десничарских организација које планирају протестне скупове против избеглица, Јанковићева наводи да надлежни треба да реагују у складу са законом и да процене да ли су вредности које би биле промовисане на тим скуповима у складу са законима и Уставом.

Б92