Злочинци још увек на слободи!

albanci-Gorazde

Навршава се 12 година од убиства двоје  и рањавања четворо  српске деце  у Гораждевцу код Пећи

gorazdevac__godisnjica_ubistva_na_bistrici

 

Злочинци још увек на слободи!

Убиства двоје и рањавање четворо српске деце у Гораждевцу албански терористи нису успели у намери да протерају Србе из села –  Убице на слободи  а свет ћути! – Пораз УНМИК – овог и Еулех – овог правосуђа

Данас, 13. августа  навршава се 12 година од великог злочина над Србима, српском децом у великом српском селу Гораждевац поред Пећи која су убијена и рањена  2003. године,  на реци Бистрици. Тог дана је   из пушкомитраљеза пуцано на децу која су се купала у реци Бистрици. Тада су убијени  Пантелија Дакић (13) и Иван Јововић (19), а тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Иако је прошло толико година  од злочина још нико није одговрао  за такво монструозно безобзирно убиство  недужне српске деце.

„Наша дужност је да урадимо све што је у нашој моћи да породицама погинулих и онима који су преживели помогнемо да се изборе са свакодневним недаћама“, рекао је  на прошлогодишњој годишњици убиства у Гораждевцу представник Канцеларије за Косово и Метохију  Душан Козарев.

Иако су и УНМИК и Еулех покретали истрагу никада се није одмакло даље од почетка без икаквих резултата истраге. Чак је  Еулех  обуставио истрагу , уз изговор да немају никквих чињеница и аргумената за  злочин али да ће  наставити истрагу уколико дођу до новох доказних  чињеница!?

Отац убијеног дечака Пантелије, Милисав Дакић више пута до сада је понављао да надлежне институције „знају са 90 одсто“ сигурности ко је крив за смрт његовог сина. Али да се ништа не предузима да се починиоци злочина приведу закону и правди“.

Данас у Гораждевцу  има 220 домаћинстава и око 700 становника ту је и 50 – так празних кућа, углавном на периферији села које су Срби напустили из страха од  албанског непријатељског окружења.

–Истрпели смо овде бројне нападе, провокације малтретирања од стране Албанаца, а најтеже је било тог 13. августа 2003. године када су Албанци на реци Бистрици, крај села, убили два наша дечака а четворо деце тешко ранили. Надвио се тада лелек на Метохијом од туге и бола због убиства српске деце . А 15 наших мештана је страдало од непријатељске руке Албанаца од 1999. године. Дуго смо били ни на броду ни на води ! Иако смо поднели толико жртава ипак смо одлучили да ненапуштамо село – каже Радован Крстовић  из Гораждевца.

У Гораждевцу се слажу да им је помоћ државе, Србије, била увек добродошла и да их Србија никада није заборавила те да је и то велики разлог њихове  чврсте одлучности да остану у плодној Метохији. Захваљујући Србији, веле у Гораждевцу, у селу имају основну и средњу школу са 31 , односно   са 56 ученика, Дом културе, пошту, радио станицу а од  маја  2013 године и први Дом здравља са 32 запослених, лекара и медицинских сестара. Српска православна  црква је поклонила земљиште за Дом здравља.  

Зоран Влашковић – Срби на окуп