Војска без државе?

ÊîñîâîВласти у Приштини не крију да је њихов главни циљ стуапње у НАТО- сматра руски политиколог и публициста Јелена Пономарјова. 13.јануара 2013.године Приштина је изјавила да ће почети трансформација Косовског заштитног корпуса у Војску Косова.

Ово је званично изјавио клавнокомандујући Корпусом, некадашњи војник ОВК, Агим Чеку- говори госпођа Пономарјова:

То, што се управо овај човек налази на месту шефа заштитног корпуса, говори о много тога. Подсетићу, да је управо под његовим командовањем ОВК починила зверства над косовским Србима. Он се терети за убиство 669 Срба, али из Хашки трибунал не обраћа пажњу на то. Бивши министар правде у влади Србије- Владан Батић је савршено тачно окарактерисао Чеку-а као човека чије су „руке до лаката у српској крви“. А зверствима почињеним над Србима, поново су се буквално исмевали и 23.фебрауа 2011.године, када је Агим Чеку био именован за шефа Заштитног корпуса.

Јасно је да је формирање војске- не само жеља самих Косовара, већ и воља њихових покровитеља изСАД- наставља Јелена Пономарјова:

Управо они су својевремено формирали ОВК, помогли да она ојача у покрајини, спасили је од разоружавања преобразивши је је у Косовски заштитни корпус, а потом и у Косовске снаге безбедности. НАТО чак не скрива своју улогу у том процесу- коначно решење о формирању Восјке Косова требало би донети на седници Савета НАТО у јуну 2013.године. Арсенал Косовских снага безбедности се стално попуњава новим оружјем. Путеви снабдевања иду из Тетова (северо-запад Македоније) кроз Кукеш ка Призрену и Пећи, из Црне Горе кроз Рожаје, опет до Пећи и кроз Нови Пазар ка јужном делу Косовске Митровице. А за то време, Србе хапсе чак и за поседовање ловачког оружја. Осим тога, делови снага КФОРА који се повлаче, остављају део свог наоружања Косовским снагама безбедности. Инструктори су инострани војни специјалисти који обучавају припаднике Снага безбедности. (на пример америчка MPRI).

Имајући у виду све речено, понашање српских власти није чудно, оно је готово фантазмагорично,- примећује Јелена Пономарјова. Званични Београд жели да затражи од УН што пре процесуирање косовских злочинаца, а у исто време је спремно на уступке истим тим злочинцима који се налазе на челним позицијама „независног“ Косова. Београд при томе, већ 5 година не може да заштити оних 66 хиљада Срба који живе у северном делу КиМ, закључује Пономарјова.

Јована Вукотић, Олга Журављова / Глас Русије