ТОМА И ЗВАНИЧНО ОБЕЛОДАНИО ИЗДАЈУ КОСОВА

toma-nikolic-izdajnikБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да решењем из Резолуције српског парламента о Косову и Метохији такозване паралелне институције престају да постоје, а настају косовске које воде Срби и додао да је циљ Србије да добије датум за почетак преговора, а да се не понизи и не одрекне свог суверенитета.

Николић је на ТВ Прва одговарајући на питање да ли долази до легализације паралелних инситуција на северу Косова и Метохије, објаснио да је у питању стварање нових косовских институција којима управљају Срби.
„То је стварање нових косовских институција, али сегмента институција које би водили Срби. И ту престају паралелне инситуције. Ако кажу да је Србија регулисала школство, здравство и, ако кажу да имамо суд у Косовској Митровици и да имамо неке полицијске снаге на северу КиМ, одједном овим нашим предлогом – који мора да се реши кроз ткзв. устав Косова, али, не заборавите, и кроз
Устав Србије – српске институције постају косовске институције и њима управљају Срби“, објаснио је председник Србије.

Одустали смо, како је додао, од тога да ми регулишемо здравство у српској националној заједници, али, рекао је председник, уколико Срби могу сами да се организују и „ми по Резолуцији имамо право да помогнемо -ако нема довољно прихода или кадрова – практично је омогућено да делујемо на тој теритоји као да је потпуно под контролом Београда, а није“.

Упитан чему је усмерена жива дипломатска активност Београда, Николић је одговорио да је циљ да „урадимо све што једна нормална држава треба и мора да уради да би довела до мира и благостања на делу своје територије“.
„Циљ је да добијемо датум за почетак преговора са ЕУ, а да због тога не морамо да се понизимо, ни да понизимо грађане, ни да одустанемо од суверенитеа“, казао је Николић.

На питање шта значи изјава ратног злочинца  Хашима Тачија да неће наметати руководство северу Косова и Метохије, Николић је рекао да претпоставља да се тиме „жели да Србија заборави да има Срба и јужно од Ибра и да се евентуално утиче на политичке лидере на северу да осете неку себичност и почну да решавају само своје проблеме“.
Он је рекао да се први пут не говори да је север територија на којој треба улетети силом и осигураити безбедност, владавину права и истерати српске „паралелне“ институције.

„Претпостављам, али још нисам добио никаквих доказа за то, они желе да оно што је Резолуцијом донето, пребаце само севрено од Ибра, да ми заборавимо да тамо јужно од Ибра живи много више Срба и да евентуално добију подршку међу политчким вођама са севера који би можда могли да осете неку себичност и почну да решавају само свој проблем“, оценио је Николић. Он је, међутим, поручио да на њему као председнику није да решава поједначно и парцијално и да дели, већ да „покуша да реши цео проблем Косова и Метохије“.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП