Блиц: Путин свађа Вучића и Додика

Таман када се очекивало да од референдума у РС неће бити ништа јер без подршке Београда све губи смисао, председнику РС подршка је стигла из братске Русије.

Милораду Додику је тако руски председник Владимир Путин дао ветар у леђа након што га је “молбом да још једном размисли”, поколебао Александар Вучић.

Након одлуке РС да одржи референдум, Вучић је прошле недеље Додику рекао да то није прихватљиво и да потрес до којег би његово одржавање могло да доведе, није потребан региону.

Премијер Србије тада је јавно замолио Додика да још једном размисли, што су многи оценили готово као чињеницу да ће РС променити своју одлуку. Такође је оцењено да такав Вучићев став има везе са разговорима које је непосредно пред сусрет са Додиком водио са помоћницом америчког државног секретара Викторијом Нуланд и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Да Русија саопштењем у којем подржава референдум практично одговара на Вучићев апел Додику под утицајем Немачке и САД, сматра и демократа Борислав Стефановић.

– Под притиском Викторије Нуланд Вучић тражи од Додика да још једном размисли, а онда Руси враћају отвореном подршком референдуму. То је очигледно – каже за “Блиц” Борислав Стефановић из ДС и наглашава да референдум не може ништа конкретно да реши те да Додик треба да крене у озбиљан дијалог са Сарајевом.

Бивши амбасадор у БиХ Нинослав Стојадиновић каже за “Блиц” да подршка Руске Федерације РС и Милораду Додику никаква новост.

– Треба имати у виду да захваљујући гласу РС у Председништву БиХ није могла да буде усвојена одлука о увођењу санкција Русији. Вучић, с друге стране, мора да плива између европских интеграција и добрих односима с Русијом и он се ту за сада сналази. Премијер, претпостављам, сматра да треба вратити надлежности РС, пре свега да би се решили бројни случајеви попут напада у Сребреници или суђења Насеру Орићу. Дакле, референдум би могао да остави последице на регион и то је оно чему Вучић првенствено размишља – каже Стојадиновић.

Русија шити утицај у региону

Душан Симеоновић из Форума за међународне односе каже да се подршка Русије огледа у жељи те државе да задржи своје присуство и утицај у региону и да је РС најпогоднији експонент таквог интереса.

– То, наравно, не мора увек да кореспорендира са интересима власти у Београду. Не мислим да Путин у РС види ново упориште на Балкану, али може да буде значајан коридор утицаја у самој Србији преко Српске – наводи Симеоновић.

(Блиц)