Нашли су ништаке и посекли запис

ПРВА ВЕСТ

Храст стар више од 600 година, који се нашао на траси Коридора 11 у месту Савинац код Горњег Милановца, и поред тога што је извођач радова добио налог да радове у зони овог зеленог горостаса настави, што значи да неће бити измештања трасе – нема ко да посече. Нико то не жели да уради, па су радови на око 300 метара са леве и десне стране храста – стали.

Незванично, једна домаћа фирма понудила је да за 150.000 динара са својом механизацијом уклони храст. Поред надокнаде, власник фирме је затражио и полицијску заштиту од незадовољних грађана који су стали у одбрану храста, али то инвеститор наводно није могао да му обезбеди, па је одустао од посла.

–Мислим да је само питање дана када ће храст бити уклоњен. Грађани су раније били охрабрени изјавама министра Илића да ће храст опстати, али како једним политичарима моћ опада, а другима јача, ствари се мењају – рекао нам је Бојан Миловановић из Еколошке организације ГМ Оптимист. – Ово дрво има црквену, историјску и природну вредност.

Председник МЗ Савинац Милиша Николић каже да ће храст, висок више од 40 метара, бити посечен:

– Народу је дозлогрдило, и мислим да се више нико неће ни бунити. Лагали су нас, обманули. Пре него што је почела изградња ове деонице, предлагали смо да ауто-пут заобиђе Таково и Савинац, два историјска и туристичка места, али нико нас није чуо. Сада је све касно“.

Драган Јовчић
фото: „Вечерње новости“

ДРУГА ВЕСТ

„Храст су посекла тројица радника фирме из Београда, коју је ангажовало Грађевинско предузеће „Планум“.Сечење је почело у пет часова, а завршено у 6.30 када је храст оборен, а мештани им нису правили никакве проблеме.Огроман пањ је у средини потпуно иструлио и нико од грађана не жели да дође да га види.

Председник Месне заједнице Милиша Николић каже да је храст – верски „запис“ – посечен „на недостојанствен начин“, а налогодавци су то урадили у мраку, кријући се од јавности, преноси Бета.“Ако је храброст требало да се сруши, требало је то учинити током дана, уз присуство свештеника јер је то дрво светиња старо преко 600 година и није ред да се сече када вампири излазе“, рекао је Николић агенцији Бета.

Николић је истакао да мештани Савинца неће прилазити месту где се налазио храст, нити ће организовати било какве протесте јер је то већ готова ствар. Радници раскрчују терен како би механизација азербејџанске фирме „Аз Вирт“ наставила изградњу на Коридору 11 .Изградња аутопута Београд-Јужни Јадран, на траси од Љига до Прељине, стигла је до храста на 150 метара са обе стране, због чега су радови били обустављени“.

 

Фото: „Вести нет“

 

ЗЛОВЕСТ

Ништаци – властодршци, градитељи злог пута у НАТО и ЕУ, нашли су ништаке из неке фирме који су, ништачки, под окриљем таме, срушили СВЕТО ЗАПИСНО ДРВО СРБСКО. То нису учинили азербејџански муслимани, него домаћи олош, као што својевремено муслиман из Бијелог Поља Иса Махмудбеговић одбио да руши Његошеву капелу на Ловћену.

Знају ли они који иза овог стоје шта их чека?

Чему ли се, јадници, надају?

Укључујући ту и оне „премудре“ из СПЦ који су писали како сечење записног дрвета није ништа опасно, и како је за нас битан ауто-пут, који ће „препородити“ Савинац.

Јесу ли заборавили несреће на Ибарској магистрали, које се стално дешавају од Степојевца до Ћелија, јер је ту некад било гробље? Драгомир Антонић, етнолог, о томе каже:“ Ako put prolazi preko grobova, grob se poremeti. Kad se čovek sahrani, kaže se „počivaj u miru“.Onda kroz 300 godina dođe geometar i napravi se put preko groba, pa se prekrši obećanje koje je dato. Napravimo parking, toalet i uznemiravamo one kojima smo obećali mir. Zato treba proučavati one izveštaje saobraćajne policije u kojima piše da je iz potpuno neobjašnjivih razloga vozač skrenuo u suprotnu traku i izazvao nesreću“.

Јесу ли чули за зграду у Хаџићима код Сарајева, која је саграђена седамдесетих година прошлог века на костима православних Срба (ту је било гробље), па и данас станари дрхте од чудних појава у становима?

Већ сам писао (http://borbazaveru.info/content/view/7990/52/) о томе шта је било с онима који су секли записно дрвеће…

Градећи ауто – пут, Њу Ејџ секташи и слуге Трилатерале, каква је министарка – храстоубица, већ су на локалитету Кладенчиште код Црвене реке затрпали ранохришћанску базилику из 5. века.

А злотвори из ваљевског краја потапају тамошњу Грачаницу и спремају брану која ће уништити све здраве изворе ваљевског краја.

Јадна Србијо! Ћутиш, кутиш, и чекаш да те коначно убију, јер су твоји синови престали да бране Светињу.

БЛАГОВЕСТ

А ко има уши да чује, нека чује речи Светог владике Николаја из логора у Дахау: “Ковач понекад одбаци од прве гвожђе које му се не покаже подесно. Узима пак неко гвожђе и два пут и три пут у рад, баца у огањ и поново кује, да би од њега исковао нешто добро. Срби не спадају у ону прву врсту него у ову другу. Није их Бог одбацио после првог жарења него их је бацао у ватру много пута, да би од њега исковао нешто корисно и славно. 

Шта чекате, Срби? Хоћете ли да будете бачени у старо зарђало гвожђе, као што су многи народи већ бачени, или ћеш се једном од огња страдања освестити и засијати као народ Бога живога? Хтели оно или ово Бог ће учинити од вас оно што Он хоће по жељи великих христољубивих предака ваших. То јест бацаће вас у пећ огњену и у потоп и под туђински мач, и у тунел мрака и невиђења, и у бездане безбоштва и злочина, докле се год не освестиш и не повратиш к Богу и к себи. Зар се не стидите, и зар сте баш сасвим изгубили стид? Пет стотина година Бог вас је бацао у огањ и стављао на свој наковањ, да би варнице из тебе излетале по целоме свету, и на крају крајева, чим ти је Господ дао ослобођење, што се ти појмио као одуларење, ти си се показао као сирово гвожђе а не челик. Да ли се стидиш? Да је  Бог пола хиљаде година дресирао дивље звери, зар се не би показали бољи од тебе? Зато ти говоримо: покај се, освести се, отрезни се, сузи се, стесни се, напрегни се, поклони се, окади се, освести се, запечали се, – да би био народ Божји и да би ти Бог био родитељ и путеводитељ. Амин“.

Владимир Димитријевић – Борба за веру