Албанци манастиру Високи Дечани отимају 24 хектара!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Два албанска предузећа још 2000. године поднела без правне основе  захтеве  за власничко право над  24 хектара  манастирске земље што је ЕУЛЕХ – ов судија  крајем децембра 2012. године одбио. – Осмог јула Посебна комора  такозваног Врховног суда Косова  безакоњем поништила је ову  одлуку из децембра 2012

Пресудом од 8. јула, Посебна комора такозваног  Врховног суда Косова поништила је одлуку донету у корист манастира Високи Дечани из 2012. године, оглашава се ненадлежном, а странке у спору упућује да процес обнове пред Основним судом у Пећи? Скандалозно је  што се њом поништава одлука суда који је функционисао под међународном управом и са међународним судијама.

На пресуду коју је потписао председавајући судија Сахит Сулејмани, Српска православна црква, ни Република Србија (такође, странка у спору) немају право жалбе!? Судије су овакво решење донеле, под притиском, претњама, а нуђен је чак и мито, што је резултирало гласањем у ком је троје локалних судија Албанаца прегласало двоје међународних.

Манастиру Високи Дечани је једино остало да правду потраже у оквиру права загарантованих уставом, односно пред  такозваним Уставним судом Косова!

Када је мешовито судско веће, којим је председавао судија Еулекса, крајем 2012. године донело одлуку у корист СПЦ, српска светиња је данима била изложена демонстрацијама, најувредљивијим порукама и отвореним претњама. Братство манастира је због екстремиста, али и руководилаца општине Дечани, било принуђено да први пут од 1999. године затвори капије манастира. У одбрани су учествовале и јаке снаге полиције и италијанског Кфора.

Да подсетимо , ЕУЛЕХ – ов судија из Приштине крајем децембра 2012. године  одбио је захтеве , које су још 2000 године ,  поднела два Албанца , власника два  друштвена предузећа, из Дечана , против манастира Високи Дечани . Наиме , ова предузећа су поднела захтев против православне светиње, тврдећи да имају  власничко право на 23.45 хектара земље која је унутар специјалне зоне  манастира Високи Дечани.

У образложењу одбијања затева ЕУЛЕХ- ов судија је констатовао  да се захтеви , предмети Албанаца односе на уговор о поклону који су 1997. године склопљени између  Републике Србије и манастира Високи Дечани.

На две поменуте парцеле  својевремено су подигнути мотел “Високи Дечани“ и  мали погон за паковање меда  “Апико“, који од почетка 1990. године нису активно радили и које је манастир добио  заједно са враћеном земљом 1997. године.

Шеф Унмика Сорен Јесен Петерсен је почетком 2005. године донео извршну одлуку којом се манастир Високи Дечани и кањон  Дечанске Бистрице  стављају под посебну бригу УНМИК – а  и проглашавају Подручјем  специјалне зоне  ( Specijal  Zoning area). Специјална зона се  протеже , према овој одлуци, од  православног гробља испред манастира , до моста на реци Бистрици, као и од обронака брда са једне и друге стране  кањона. На подручју Специјалне зоне нису дозвољени  градња, реконструкције, индустријска и комерцијална активност , укључујући ту и експлоатацију шума , воде и минералних ресуса.

Проглашење Дечанске долине зоном под специјалном заштитом је настојање да се читаво подручје око манасстира  доведе у склад са стандардима УНЕСКО-а  и европским стандардима заштите природних и културних добара. Манастир Високи Дечани је априла 2004. године ушао на листи Светске културне баштине као први објекат са Косова и Метохије  и то је велики  разлог да се ово подручје мора заштитити у интересу свих

Народна Скупштина Републике Србије  усвојила је 2006. године Закон о реституцији  имовине одузете  црквама и манастирима и основала Дирекцију за реституцију  у чијој је надлежности спровођење овог закона.

Иначе, у власништву манастира Високи Дечани налази се равно 728 хектара њива, ливада, пашњака  и шума  од којих је већи део и данас незаконито узурпиран од стране Албанаца. Према званичним подацима Српске православне цркве, на Косову и Метохији  црквама и манастирима је одузето, на основу  аграрне реформе, национализацијие и узурпације  5.255 хектара .

Од јуна 1999. године до сада на манастир Високи Дечани  су од стране екстремних Албанаца била четири оружана намада у којима је испаљено  чак 23 гранате. Срећом, само је једна граната погодила зид око манастира  са јужне стране. У задњем гранатирању, када је и зид погођен, 30. марта 2007. године ухапшен је починиоц  Јетон Муљај из Дечана и осуђен на 3,5 година затвора. Почетком априла 2012. године на зиду око манастира исписано је неколико парола са потписом терористичке “УЧК“ а  ове године на зиду око манастира исписани су називи  исламских терориста ИСИС –а , исламске државе на арапском језику.

Зоран Влашковић – Срби на окуп