Александар Вучић: Ја сам за ММФ и са ММФ-ом

vucic u magli

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Влада Србије данас одлучила да пошаље тимове за Сарајево где ће разговарати о четири сектора – инфраструктури, енергетици, туризму и наменској индустрији како би се конкретизовали потези за сарадњу у тим областима.

 

Вучић је новинарима након потписивања меморандума Владе Србије и компаније Џенерал електрик рекао да боља економска сарадња омогућава да и политика иде бар „нешто лакше од руке“.

Према његовим речима и немачка канцеларка Ангела Меркел је похвалила економске реформе које смо предузели, а лично, додао је, нема страх од онога што зависи од нас самих, свестан је да је тешко суочавати се са нашим навикама, а страхује једино од онога на шта не можемо да утичемо у пуној мери.

Премијер је поменуо да Србији у августу предстоје разговори са ММФ и да ће се ићи, као што је обећао, на повећање плата у јавном сектору и пензија.

Међутим, подвукао је премијер то повећање ће ићи полако и биће на чврстим ногама како се не би оштетиле јавне финансије.

– Ја сам за ММФ и са ММФ-ом – навео је премијер.

Приметивши да су му се пре годину и по смејали када је долазио поводом отварања фабрике у Нишу говорећи да је то због избора, „као да нисмо знали какав ће изборни резултат да буде“.

– Сада се нико не смеје и више никоме ништа није смешно. Одлично радимо, имамо план и програм за разлику од других – пошто нама није потребно да замазујемо очи никоме ми ћемо то да радимо полако – рекао је Вучић и поновио да повећање плата и пензија може бити и значајно више али да ће се радити полако како бисмо направили здраву економију.

„Састанак са Бајденом највероватније 15. септембра“

Премијер Србије Александар Вучић потврдио је данас у Нишу да ће његов састанак са потпредседником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом бити одржан 15. септембра.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да ће састанак бити највероватније тог дана или неколико дана пре или касније и напоменуо да га новинари не држе за реч.

– Не знам шта ће сада да раде они који су рекли како неће Бајден да ме прими што му је син умро – рекао је Вучић у Нишу.

„Влада Србије није вршила притисак на Трибунал у вези са враћањем Шешеља“

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија ни на који начин није утицала на Хашки трибунал да попусти притисак у вези са враћањем Шешеља у Хаг.

– Ми нисмо урадили ништа, али сада постоје процедуре Хашког трибунала и ми гледамо како ће то да се настави, наравно у скалду са законом и законима Републике Србије – рекао је Вучић новинарима након посете компанији „Џонсон електрик“ (Johnson Electric) у Нишу.

Представници Владе Србије и руководство компаније Џонсон електрик потписали су у Нишу Меморандум о разумевању којим су предвидјене даље инвестиције у износу од 50 милиона евра и запошљавање додатних 2.400 радника.

(Танјуг)

Вечерње новости: Вучић се састаје са Бајденом 15. септембра

Председник Владе Александар Вучић састаће се са америчким потпредседником Џозефом Бајденом 15. септембра – сазнају „Новости“.

У нову посету Вашингтону Вучића је прошле недеље позвала помоћница америчког државног секретара Сједињених Америчких Држава Викторија Нуланд, а прецизан термин утаначен је пре три дана.

Првог човека Владе с оне стране Атлантика сачекаће и даље горућа питања у односима двеју земаља: енергетска безбедност Србије, пут наше земље ка ЕУ, случај браће Битићи, паљење америчке амбасаде у Београду.

Нашим властима је из Вашингтона већ сигнализирано да Америка има намеру да помогне у обезбеђивању енергетске сигурности Србије.

Шкакљив је и случај „Битићи“ и то је потврдило и током прошлонедељне посете Нуландове Београду. Она је пренела да САД жели да се пронађу одговорни за убиство браће који су били амерички држављани.

Подсетимо, почетком јуна, током посете премијера Вучића Америци, изостао је планирани сусрет са Бајденом, због смрти његовог сина. Председник Владе је тада америчким инвеститорима поручио да је Србија сигурна за улагања, а из Вашингтона је дошао са уверавањима да Београд може да рачуна на америчку подршку у отварању првих преговарачких поглавља са Европском унијом и са похвалама економских мера које се спроводе.

Премијер се тада састао са најближим сарадницима америчког председника Барака Обаме, најутицајнијим члановима Сената и Конгреса и представницима великих компанија. У Белој кући разговарао је са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс.

(Вечерње новости)