Колинда Грабар Китаровић у музеју холокауста у Израелу: „Хрватска имала један од најбројнијих антифашистичких покрета у Европи“

kolinda2

ЗАГРЕБ/ЈЕРУСАЛИМ – Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изразила је данас у у Музеју холокауста Јад Вашему „најдубље жаљење” због свих жртава страдалих у холокаусту у Хрватској за време усташког режима тијеком Другог светског рата, јавила је Хина и „похвалила се“ великим антифашистичким покретом у Хрватској током Другог светског рата.

 

Грабар Китаровић је истакла да је тај део историје бацио љагу на Хрватску, али да се, због будућности, морамо суочити са својом прошлошћу.

„Као председница Хрватске, изражавам најдубље кајање због свих жртава холокауста у Хрватској, страдалих од руке колаборационистичког усташког режима током Другог светског рата”, рекла је она након обиласка Yад Васхема, где је положила венац у Дворани сеања, с вечним пламеном који гори у спомен шест милиона страдалих Јевреја.

Подсетила је да су за време усташког режима, осим Јевреја, страдали и бројни Роми, Срби, Хрвати – „сви они који су тада сматрани непријатељима режима”.

(Танјуг)