На табли УНЕСКО –а да су Високи Дечани Светска баштина нигде нема Србије!?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Косову није место у Унеско  а захтев неприхватљив с правног, културног и политичког становишта. Албанци без икаквих историјских споменика културе.

Министарство спољних послова Србије ће свим расположивим дипломатским средствима спречити чланство Косова у УНЕСКО, како је најављено крајем прошле недеље, уколико стигне захтев Приштине у чланство ове организације, собзиром на то да овај захтев нема апсолутно никаквог упоришта са правног, културног и политичког становишта.

“Свако разматрање захтева  за пријем Косова у УНЕСКО ( Организација за  образовање, науку и културу Уједињених Нација )  не само што би представљало  кршење Резолуције 1244 већ би имало изразито негативан утицај на актуелни дијалог Београда и Приштине у Бриселу “ – наводи се у саопштењу Министарства  спољних послова Србије.

Приштина је до сада имала много састанака са представницима УНЕСКО – а  али без икаквог  успеха да уђе  и  буде  чланица ове организације.

Иако је Србија  успела да на 35 редовном заседању  Комитета за светску баштину УНЕСКО –а у Паризу  2011. године спречи покушај Приштине да се Пећка Патријаршија, Богородица Љевишка, Грачаница и Високи Дечани,  који имају статус  “средњовековних споменика на Косову (Србија)“, прогласе само  “средњовековним споменицима Косова“.

Но, и поред тога на главној табли на уласку у манастир Високи Дечани, са леве стране пункта италијанског Кфора,  на табли јасно пише на српском, албанском и енглеском језику  “ Средњовековни споменици на Косову“, без игде да се помене Србија или како је у Паризу 2011. године договорено “средњовековни споменици на Косову (Србија)“.

Високи Дечани су  2004. ушли на листу Светске културне баштине а Пећка патријаршија, Богородица Љевишка и Грачаница  2006. године.

Основно је да нема апсолутно ниједног правног, културног ни политичког основа за учлањење Косова у УНЕСКО. Пре свега Косово није чланица ОУН, овде је је апсолутно на снази Р -1244 СБ ОУН  а  даље, простор Косова и Метохије , Албанци, немају апсолутно  ниједног вредног споменика културе.

Зоран Влашковић – Срби на окуп