Срби на Космету су убедљиво најбогатији и најсрећнији Срби

Srbi sa KiMСрби на Косову и Метохији живе у немогућим условима, недостојним за Европу у 21. веку – дискриминисани, обесправљени, у сталном страху за сопствене животе и безбедност, готово без права на слободно кретање, у дубокој зони материјалног сиромаштва и просторно стешњени у уске енклаве. Па ипак, ако су деца највеће богатство и извор радости, а јесу, онда се с правом може рећи да су Срби на Космету најбогатији и најсрећнији од свих Срба на планети.

Наиме, ради се о томе да косметски Срби имају највећи наталитет унутар српског националног корпуса. Њихова стопа рађања стабилно расте из године у годину, па тако на пример у породилишту у централном Косову, у Грачаници, кажу да је постало готово правило да српске жене рађају треће и четврто дете, што је раније била прилично велика реткост. А то, по речима тамошњих здравствених радника, значи да је српско становништво на Косову и Метохији све млађе и бројније.

Штавише, звучи скоро невероватно податак да су Срби са Космета по стопи рађања превазишли чак и наталитет у Београду и Приштини. Поготово је фасцинантна чињеница да се они одлучују на велико повећање броја деце упркос крајње лошој финансијској и материјалној ситуацији, у околностима где је практички немогуће наћи запослење или било какав озбиљан извор прихода.

Једно од ретких охрабрења у материјалном смислу је скромна помоћ коју уручује Канцеларија за Косово и Метохију, која свакој новорођеној беби исплаћује око 130 евра, а по речима директора те канцеларије Александра Вулина, помоћ ће и у будућем периоду и даље бити додељивана као и до сада. Такође, и рашко-призренска Епархија је са своје стране дала моралну подршку таквој позитивној тенденцији, па је од трагичне 1999. године па до сада уручила преко сто ордена који се зову „Мајка девет Југовића“, оним Српкињама које су одлучиле да имају породице са много деце.

Иначе, врло је необичан податак и то да, према изјави из привремених косовских институција у Приштини, наталитет међу албанским становништвом у исто време већ дужи низ година константно пада, иако је управо албанска заједница на Космету некада била позната по свом огромном, растућем наталитету. То значи да, упркос широко распрострањеном мишљењу, албанске породице са просеком од шесторо деце практично више не постоје, зато што званични подаци из Клиничко-болничког центра у Приштини говоре да се тамо сада рађа само око 30 деце дневно, у поређењу са некадашњих 50 беба.

Дакле, стопа рађања међу косметским Србима је, на радост целе нације, изузетно велика, упркос томе што, супротно свакој логици, не постоје никакви материјални ни безбедносни услови за то. Постоји само велика храброст и воља за животом тамошњих људи, који на тај начин пркосе свим недаћама и невољама које су их снашле у протеклих деценију и по.

С обзиром да држава Србија објективно није у великој могућности да им пружи значајнију материјалну помоћ, а камоли безбедносну или некакву другу, од огромног би значаја била морална подршка, макар српских политичара. На пример, оваква. Недавно су руски дипломата Алексеј Кривошејев и његова супруга Наталија крстили своју децу у празној Цркви Светог Николе у Приштини, која је дословно очишћена од српског живља. По речима тамошњег православног свештеника, то је било прво крштење у тој цркви у последњих пет година, па је отуда дирљиво да се руски брачни пар одлучио да баш тамо крсти своју децу и на тај начин пружи моралну подршку обнови српске нације и српских духовних светиња.

Међутим, права нада за обнову би се појавила тек онда када би и политичари из Београда у пуној мери схватили важност наталитета и симболичке подршке рађању, те када би у великом броју исто тако рађали и крстили своју децу баш тамо где је то у овом тренутку најважније – на Косову и Метохији.

Ратко Паић / Глас Русије