Срамота за Србију, а за Капетана Драгана вероватно крај као уосталом и за многе Србе којима су Хрвати судили

dragan kap.

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, на путу је из Аустралије у Хрватску где ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је аустралијска влада.

 

Он је данас предат хрватским полицајцима на аеродрому у Сиднеју.

Васиљковић ће у четвртак стићи на загребачки аеродром и одатле ће продужити на Жупанијски суд у Сплиту.

Сплитско тужилаштво сумњичи га да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских снага, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних снага Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције, односно да је током јуна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Сумња се и да је током јуна 1991. у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на полицијску станицу у Глини и приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање

Током тог напада су, према сумњама тужилаштва, оштећени и уништени цивилни објекти, становништво натерано у избеглиштво, пљачкана њихова имовина, а неки су и убијени и рањени, од којих и један страни новинар.

Накнадно је Жупанијско државно тужилаштво у Шибенику поднело захтев за проширење истраге због сумње да је одговоран за ратни злочин против заробљеника и цивила од средине 1991. и почетком 1992. на подручју Книна.

Истрага против Васиљковића вођена је у Шибенику, али је решењем Врховног суда од септембра 2010. одређено да се поступак премести у Сплит, једно од укупно четири судска седишта на којима се према Закону о казненом поступку процесуирају ратни злочини.

Васиљковић је ухапшен у Перту 2006. и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим раздобља које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. након којег је на основу одлуке Врховног суда поновно ухапшен. Аустралијска влада тек је у новембру 2012. донела одлуку да ће капетана Драгана изручити Хрватској, након вишегодишњег правног натезања и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем поднесен 2005. године.

Своје изручење Хрватској успео је да пролонгира 2013. након што је судија аустралијског суда прихватила његову жалбу којом је тврдио како је у Аустралији имао неправедан процес због процедуралних грешака које су супротне Женевској конвенцији. Аустралијски медији објавили су у петак да му је Врховни суд одбацио жалбу.

Драган Васиљковић, који је рођен у Београду и има аустралијско држављанство, више пута је до сада негирао све те оптужбе. Након учествовања у ратним дешавањима на овим просторима вратио се у Аустралију. До хапшења је под именом Даниел Снеден живео у Перту, гдје је био тренер голфа.

(Хина, Нови лист)