Радован Б. Милић: Арчење буџетских пара

mito

Саопштење: Српско словеначког културно хуманитарног друштва СРЕТЕЊЕ

Изражавамо најоштрији протeст државним властима Републике Србије због  благонаклоног односа и нeспрeчавања вишегодишњег коруптивног начина  на који

Министарство културe и информисања расподeљује срeдства за суфинансирањe

пројeката конкурса у области културних делатности Срба у иностранству, као и у области јавног информисања припадника српског народа у земљама региона спроводећи тотални културни масакр и хаос над дијаспором и у дијаспори.
Изражавамо и вeлики страх за будућност и опстанак српског народа и српских организација у дијаспори и региону због свеопштег „културног“насиља и свеочитнијих настојања појединаца из Министарства културе и информисања да се патриотске организације затворе и угасе, а оне друге максимално исфинансирају од којих ће и паразити имати личне немерљиве користи.
Тако на пример,  решењем број 401-01-175/2015-05 од датума 12. 5. 2015, о расподели средстава из области културних делатности Срба у иностранству Српском културном центру „Данило Киш“ из Љубљане додељено је  200.000 динара.
У исто време решењем број 401-01-148/2015-04 од 23. 04. 2015 о расподели средстава из области јавног информисања припадника српског народа у земљама региона Српском културном центру „Данило Киш“ такође је додељено још 400.000 динара, a  o каквом се то српском културном центру ради погледајте ОВДЕ.
У једном и у другом случају министарство културе је доделило том приватном центру за пројекат под називом „Интернет портал Српског културног центра „Данило Киш“ ни мање ни више већ 600.000 динара, а члановима комисије који су о пројектима одлучивали испалатиће се по 40.000 динара под условом да су из Београда, или по 50.000 динара ако су са стране. Није ли и то превише  када се зна да радници у Србији добијају свега 15.000 динара плате за месечни рад, ако је уопште зараду и добијају!?
О пројектима који су финансирани  на конкурсима Министарства културе је одлучивало 24. комисије из разних области, а свака комисија је бројала 5. чланова, односно све укупно 120. људи, што значи да је Министарство само њима исплатило близу 5. милиона динара. Није ли овај податак апсурдан  у односу на чињеницу и тврдњу чиновника Младена Весковића да пара нема, и да је Министарство због тога било принуђено суфинансирати из буџета свега 54. пројекта од пристиглих 324. из области културних делатности Срба у иностранству, а притом поједине организације као што је случај са „Д. Кишом“ буду финансиране и више пута. У том случају се питамо: Коме веровати!? Министру Тасовцу који тврди да пара има, али да се паре арче, или Весковићу који тврди да пара нема, а паре арчи. Чудно је то, да Министар Тасовац свесрдно потписује и оверава својим именом арчење пара, односно нештедимице троши туђе које ни он, а још мање Весковић, нису зарадили личним трудом. Сам податак да су 9,5 милиона динара уложили у суфинансирање пројеката из ове области, да су „наградили“ свега 54. пројекта, а да су  5. милиона динара исплатили члановима бројних комисије, иде у прилог исказу о арчењу средстава.
Тврдња помоћника Министра Асје Драче Мунтеан,  да је рад стручних комисија аутономан, и да министарство то поштује, те да се због тога њихова одлука не може мењати нити конкурс поништавати, у најблажу руку речено је накарадно. С обзиром да се ради о спорном именовању комисија и спорним одлукама комисије, као и тврдим ставовима Министарства културе и информисања, да се конкурс не поништи, изазвале су бурну реакцију у дијаспори која ће као резултат имати подношење захтева Државној ревизорској институцији и скупштинском одбору за финансије и буџет да изврше ревизију рачуна и трошења јавних средстава овог Министарства.
Реагујући на бројне уочене неправилности, а на уложену жалбу  комисији за представке Владе Р. Србије, добили смо одовор од госпође Асје Драча Мунтеан, који вређа нашу интелигенцију и којим се покушава разводнити новонастали проблем, наводећи на погрешан закључак како средства нису додељена за Интернет портал о коме је реч, већ за нешто друго.

PORTALU D. KIŠ Small                                                         Ако лаже коза не лаже рог.

 

Из одговора је видљиво да је комисија на челу са др. Миодрагом Матицким из Вукове задужбине, „заузела став“, да буду подржани пројекти који се реализују ван територије Републике Србије, што није био услов приликом расписивања конкурса. У одговору се прећуткује чињеница да одлично плаћена комисија, а самим тим и др. Матицки  нису поштовали  Правилник о начину, критеријумима и мерилима за избор у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије, и  нарочито члан 6.правилника  који говори о Мерилима  за избор пројеката који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије у области културних делатности Срба у иностранству,  већ уводе неке своје ставове. Овакво поступање  председника комисије господина Матицког, и чланова комисије именоване од стране министарства, даје нам основ за изричити захтев о поништењу овог конкурса.
LG Srecanje-Sretenje Mobile Small    У конкретном случају,  комисија је одбацила пројекат друштва Сретење, „Један свет – Једни снови“ који је ове године традиционално пети пут организован и изведен у Аранђеловцу – Србија, са циљем сусрета српске дијаспоре и матице, и испуњавао је апсолутно све услове за суфинансирање по задатим критеријумима, за разлику од одобреног финансирања приватне фирме из Љубљане.
На питање: Шта је разлог да пројекат друштва Сретење није суфинансиран, чиновник Младен Весковић нам даје површан одговор тврдећи да пројекат уопште није стигао у Министарство, и да због тога није могло о њему да се одлучује, упркос томе да смо имали потврђену и потписану повратницу о пријему пошиљке која је заведена под деловодним бројем:  451-04-00059/2015-05- од 18. 2. 2015.године.

POVRATNICA Small                      Доказ да је пројектна документација стигла на право место.

На даље и упорно инсистирање о судбини нашег пројекта, овај „господин“ је рекао да је пројекат једноставно испао из камиона, па се питамо да ли такав човек и таква личност уопште заслужује бити ту где јесте, као и то, из којег ли је камиона он испао и како баш право у Министарство културе!?
Подсећамо да се интернетни портал  било где, у Словенији, исто као и у Србији,  може урадити за максималних 150. евра. Притом се мора знати да  је Министарство културе и информисања Србије и 2010 године доделило СКЦ-у  „Данило Киш“ милион динара одлуком број: 451-04-2883/2010-14 од 4. 6. 2010 и тако  долазимо до фрапантног податка да су порески обвезници Србије коруптивним начином опљачкани  преко  српског Министарства  културе и информисања за целих  1.6 милиона динара само на основу пројекта „Интернет портал“ са којим Срби у Словенији уопште нису упознати нити знају да он постоји. Оснивачима Српског Културног Центра „Данило Киш“, портал служи само за оправдање средстава добијених из Србије којима себи омогућавају извесне животне хедонистичке принадлежности.  Притом не узимамо у обзир сва средства која су им стигла из бившег Министарства вера и дијаспоре, а касније из Канцеларије и Управе за сарању са дијаспором и Србима региона.

Желимо јасно поручити да нас никаква маскарада, лаж и пренемагање запослених у Министарству културе и информисања неће спречити у намерама да ствар истерамо на чистац и до краја. Захтевамо увођење дисциплинског поступка против одговорних за арчење пара из буџета који се пуни одузимајући од гладних српских уста. Нећемо одустати због тога, што дијаспора сходно својим могућностима која и нису тако мала, храни та гладна уста више него што их храни држава Србија. Поручујемо да престанете са отимањем и њиног и нашег ионако горког  залогаја хлеба исплаћујући тамо неке хонораре по Словенији.
HONORAR Small                                Исплаћен хонорар 2010 год. запосленој у „Д. Киш“

                                                          у износу од 1.500,00 евра 

 

Да ли заиста мислите да ћемо допустити да тамо неки похлепни пробисвети и паразити, политиком ја теби ти мени, униште целокупно стваралаштво српског народа у  дијаспори и његов опстанак!?
Да ли нас таквом „културном“ политиком насилно терате у асимилицију и уништење сопственог идентитета, језика и ћириличког писма собзиром да помоћница министра Асја Драча Мунтеан у обраћању нама, стравично крши Устав Републике Србије и нарочито његов члан 10. пишући Србима латиничним писмом!?
Шта покушавате направити од српске дијаспоре и њене омладине у дијаспори?
Министре! Спасите образ, углед и част уколико га још имате! Очистите редове од оних који су склони корупцији и умрежени са привилегованим „групама грађана“ из Љубљане. Најодлучније протестујући против овакве расподеле средстава, искрено верујемо да ће Министарство културе и информисања, а нарочито Влада РЕпублике Србије исправити учињену штету дијаспори тако што ће поништити овај конкурс.

 

Радован Милић – Председник
Сскхд СРЕТЕЊЕ

Дана. 03. 07. 2015