ПОДРШКА ГРЧКОМ НАРОДУ

grci

– Поразно је да поводом драме у Грчкој, која нам је веома блиска, многи медији у Србији питају своје грађане само о тамошњем летовању.

Затим желим да појасним укратко ситуацију у којој Грчка влада наговештава да ће сести са кредиторима без обзира на референдумски одговор. Пошто постоји пуно неразумевању у јавности која као да очекује да ће референдумом нестати са сцене једна страна па им није јасно како ће то влада Грчке опет сести с кредиторима и разговарати о условима. Постављају се питања с основом чему онда референдум ако ће до тога опет доћи?

Овде се не ради о томе дали грчки народ жели да остане у ЕУ, већ о покушају грчког народа да својим гласом примора ЕУ да оно што је политичким питањем довела до овога исто тако политичкин питањем и реши. Да рестартује финансијско питање. Наиме, ради се о простој техничкој ствари која ће се десити након референдума између повериоца и дужника који ће наравно на крају разрешити политика, али са доста измењеним околностима у којима постоји могућност да дужник има доста јачу преговарачку позицију. До сада је повериоц постављао услове који су, рецимо, на референдуму једног народа, дужника, у потпуности одбијени. Дакле сада се разговара о новим договорима који обухватају све осим одбијених услова. Рецимо, најпре о отпису дугова или дела дугова. Затим о замрзавању или укидању каматне обавезе. С претњом дешавања Исландског сценарија, проглашења званично банкрота, након чега поново иду разговори, али главне услове поставља искључиво Грчка јер повериоци могу остати без својих средстава која би на крају морали да књиже као пословни губитак. Такође, даље, након референдума отвара се коначно и пандорина кутија која треба да да одговоре на то ко је у свему овоме и шта лоше намерно радио због својих интереса и како коначно уз доста више солидарности успоставити уравнотеженији живот међу земљама чланицама ЕУ или исту због оваквих епилога треба битно изменити или чак растурити. И то је то.

Вратимо се сада суштини референдумске поруке једног народа која ће променити много тога шта се и на који начин до сада дешавало.

Желим да пружим подршку грчком народу за сутрашњи референдум.

Врло је битно сто су се одлучили да референдумом и својим гласом а не гласом политичара реше судбоносно питање свог даљег живота. Констатовали смо у неколико претходних текстова да нису једини виновници своје данашњице. Не може им се узети за зло што су у жељи да живе боље уз медијске манипулације у последњих деценију ипо бирали тај наводно једини и безалтернативни пут. Народ Грчке је само следио оно што му се сво време сервирало. Било да је реч о њиховим политичким вођама било о бриселским вођама или кредиторима. Било како било, грчки народ заиста проживљава веома тешку драму од које само још рат може бити гори.

Сведоци смо да у последњим годинама, а на основу више искуства мало се тога од манипулација које долазе од светских било политишких или банкарских центара моћи може сакрити. Све је постало огољено и све се као кроз стакло може видети. Овде се даље ради о томе да се увек мора бирати између два или три зла, нема више у понуди доброга, из простог разлога јер иза свега мора бити новац, а њега одавно више чистога нема.

Грчки народ бира између два понуђена пута између којих постоји евидентна разлика али иза којих наравно опет стоји новац иза којег се заправо крију глобалистички велики интереси. Довољно је да се само група моћника удружи па и из ината да прогура у свакој земљи шта год хоће. Међутим, само у изузетним ситуацијама деси се да су интереси моћника и народа којем су путеви понуђени у позитивној корелацији. Као што сам рекао добро је што народ има право да бира па макар и између два зла.

Када је реч о референдумском питању за и против прихватања услова кредитора ствари су више него јасне. Хоћеш ли да те као кокошку у кавезу чува и о теби брине лисица или да покушаш сам о себи да се стараш. Дакле, нема овде пуно дилеме. Грчки народ је пред избором своје будућности.

Желим грчком народу да изађе на референдум уз пуно самопоштовања и да здраворазумски мислећи донесе одлуку. Уколико се одлуци да кредиторима каже „НЕ“, неће бити ни за јоту у лошијем стању него да је њихов одговор био „ДА“. Али је једно сигурно. Биће то прва лимит граница у свету после Исланда коју је нека земља поставила новцу и помахниталом капиталу. Биће то светлост и прва добијена битка над капиталом.

Шта би се десило тада већ сам писао али главна и највећа жаба дефакто би била прогутана. Кредитори ратом сигурно неће моћи доћи до својих средстава, већ ће морати да ревидирају своје услове онако како би народ Грчке могао да их прихвати. А својим гласом је одлучио да их прихвати у оној мери колико им остане након доследног живота, живота социјално одговорног, пре свега. Дакле, велика подршка грчком народу у одлучивању о својој судбини.

Дејан Тадић

www.detivtrader.com