Шок у Шведској: И децу из вртића одвели на геј параду

djeca-na-gay-pride

Гетеборг – Око 120 деце узраста од 3 до 6 година је 11. јуна 2015. учествовало на геј прајду у шведском Гетеборгу у склопу предшколске едукације.

Геј прајд другу годину заредом организовало је удружење РФСЛ, шведске подружнице ИЛГА Еуропе, чији је бивши председник осуђен због силовања младића и присиљавање на проституцију.

(Фото: Пиксабеј)

(Фото: Пиксабеј)

Учитељица Сара Гази коментарисала је активност својих 120 ученика на геј прајду:

“Прошле године питали смо децу: ‘Кога ти је допуштено волети?’ Сви су одговорили ‘Кога год желиш!’Од тада је то наш слоган”, рекла је Гази.

”Сваког дана говоримо о томе како није важно какве је неко полне оријентације или боје коже. Желимо охрабрити свакога да буде другачији, охрабрити и подстаћи децу”, казала је Гази.

Одлазак на геј прајд коментарисала су и деца за портал еxпрессен.се: “Радимо то јер то желимо”, казала је 3-годишња Алис Гесо.

И у Хрватској се догодио случај коришћења школе за подстицање изласка на геј прајд. Почетком маја 2015. одржано је приказивање ЛГБТ филма “Још једном” у кино дворани за три разреда поречке средње школе у организацији удружења Центар за грађанске иницијативе Пореч, који се бави лезбијским везама.

(Фото: Пиксабеј)

(Фото: Пиксабеј)

Након филма ЛГБТ активисткиња Мима Симић је као једна од глумица одговарала на питања средњошколаца, која су се претходно скупљала у кутији у школи. На питање једног ученика: “Смемо ли ићи на геј прајд?”, Симић је одговорила: “Наравно! Апсолутно! Дакако, мислим да је силно битно да се сви укључимо у друштвену борбу против дискриминације. Мислим да је силно битно да се сви ангажујемо, не само за права педера и лезби, битно је да препознате неправду око себе и да реагујете.”

С обзиром да је од удружења Загреб прајд геј прајд окарактерисан не само као протест против насиља према хомосексуалцима који би се тицао свих грађана, него и као политички протест, видљиво је да је геј прајд де факто политичка манифестација одређене политичке опције која заговара промену друштва на темељу родне идеологије, а не само протест против неправде и насиља.

Ова је идеологија јавности постала посебно позната у изјави из промо видеа за геј параду у Загребу у којој су молитељи испред болница окарактерисани као “фашистичка претња”.

М. Радев / Маxпортал.хр – Васељенска ТВ