„Ћирилица“: Драган Станић је највећи узурпатор права на реч у Матици српској

cirilica1

Поводом текста „Урушавају Матицу српску!“, Вечерње новости, 3. јул 2015.

             (Нови Сад, 4. јул 2015) Председнику Матице српске Драгану Станићу препуна су уста јетких речи кад се жали на министра културе Ивана Тасовца што не може, као раније, да му издвоји новца колико он тражи за делатност ове српске најстарије културно-научне институције.

Тим поводом имамо потребу и обавезу да истакнемо да председник Матице српске Драган  Станић већ дуже од две године стиска уста и ни реч усмену или писану неће да упути Удружењу „Ћирилица“ на наше молбе да нас прими на разговор о правописном проблему у вези с решењем питања писма, које у Правопису српскога језика  (од 1993. па све до данас) није решено ни по Члану 10. Уставу Србије ни по пракси која влада у свим другим језицима и народима Европе и целог света.

Откако је Драган Станић преузео водећу улогу у Матици српској, Матица српска је за многе чланове Матице српске постала институција у којој се крши Статут Матице у вези са слободним изношењем предлога и правом на одговор на предлоге и молбе. Он у Матици српској води седнице Скупштине тако што лично „ад хок“ одлучује о томе хоће ли се изјаснити чланство гласањем или неће. Драган Станић је узурпирао статутарно одлучивање и остаје на путу злоупотребљавања Матице као да је она њему лична установа (по принципу оног француског краља: „Држава, то сам ја“, тј. „Матица, то сам ја“.

Одлучио је, и то је јавно изрекао баш на страници „Вечерњих новости“, да „руководство Матице српске неће више одговарати на предлоге и молбе из Удружења „Ћирилица“ нити ће се, како је рекао, „убудуће о томе оглашавати“.

Ако председник најстарије српске културно-научне институције Матице српске каже отворено да неће одговарати никоме на његове предлоге и молбе, како не разуме да и други (као министар Тасовац) има, онда, право, по тој Станићевој култури и логици, више не одговара Станићу. Дао му је новца колико је могао и шта би имао даље да разговара са Станићем који узурпира своје председавање седници Скупштине Матице српске.

Изјављујемо из личног познавања чињеница, откако смо многи ми из „Ћирилице“ у чланству и Матице српске, нисмо имали прилике да се сретнемо с већим узурпатором права члана Матице српске на реч, предлог и молбу од узурпатора права члана Матице српске на реч, предлог и молбу од узурпатора Драгана Станића.

За Скупштину Удружења „Ћирилица“

Драгољуб Збиљић, с. р.