ИКОНА САМ ТВОЈЕ НЕИЗРЕЦИВЕ СЛАВЕ

gospod3

Бог – Створитељ Неба и Земље, покренут Својом Љубављу, прво ствара духовни, небески свет од неизмерног броја својих ангела које је према њиховој служби распоредио у девет различитих чинова. Потом ствара видљиви, материјални свет – Универзум, у којем на једној малој планети Земљи ствара биљни и животињски свет од најсићушнијих, невидљивих честица до огромних планина и океана. И све што створи Господ, Он „рече и постаде“. Али, једно биће, због којег и сатвори овај свет, Бог ствара на посебан начин. У превечном Савету Своме, СветоТројични Бог ствара човека „руком Својом“ од земљанога праха и кроз ноздрве му удахну Дух животни, те човек постаде душа жива. Као круна Божијег стварања, човек је постао спона између ова два света, Небеског и Земаљског. „Потом рече: да начинимо човјека по Својему обличју (грч. Икони), као што смо Ми, који ће бити господар од цијеле Земље и свих бића на Њој. И створи Бог човјека по обличју Својему, по обличју Божијему створи га, мушко и женско створи их.“ (1. Мој. 1, 26-27)

Свезнајући Бог, видећи унапред пад трећине анђела на Небу, ствара човека, као мање савршено биће, да се рађа и множи и напуни Земљу. Али, пошто је човек недовршено биће, он је добио „задатак“ да се усавршавањем „у меру раста висине Христове“ удостоји вечнога живота са својом старијом небеском браћом у Царству Божијем. То усавршавање човек постиже двојако – душом и телом.

За одржавање тела није потребно много. Питамо се онда: чему сав тај „бескрајни“ Универзум ради једног сићушног бића у њему као што је човек? Једно због тога да се човек не узнесе умом својим над Творцем, као што су то већ учинили пали анђели, а друго да би величанственошћу творевине прослављао Творца у делима Његовим, кроз која постиже богопознање.

Сва Творевина, сва бића на Земљи и сва светила небеска до данас и до краја света и времена, сведочи о Творцу и прославља Га и неизмењено хиљадама година извршава своју улогу у служби човека. Једино се човек, по наговору гордог сатане, и сам погорди у уму своме и отказа послушност Створитељу. Као што је некада варањем убеђивао анђеле да ће бити као богови, ту исту лаж сатана подмеће и човеку. Ови први посташе црни демони, а човек постаде смртан. Милостиви и човекољубиви Бог, унапред видећи пад човеков, али и његово покајање, извршава велику Тајну Спасења Своје пале иконе – човека, коју је имао у Свом превечном плану. Сам Бог постаје Човек, Нови Адам, и Својим искупитељским делом које је извршио на Земљи, враћа достојанство човеку и „славом и чашћу овенчава га“. Нажалост, човек често заборавља Творца и Спаситеља свога, заборавља да је икона Божија, те прљајући себе и Лик Божији у себи гресима, чини себе нижим бићем и од бесловесних животиња. Али сва твар уздише и чека да се јаве синови Светлости, па и сама у томе помаже људима. Када су људи разапели Господа славе, Сунце је помрчало у сред дана, завеса храмовна расцепила се на пола сама од себе, Земља се затресла и мртве из себе избацила и живима показала… Видећи то, многи повероваше у Сина Божијега и покајаше се, а који не хтедоше, помреше у гресима својим. Када се човек оглуши о Заповести Божије, угуши савест своју, прогони и убија гласнике Божије, онда проговара бесловесна твар, као последња труба која буди успаване душе наше.

Међу милионима и милионима светих угодника Божијих који су себе душом и телом очистили, у којима се Лик Божији засијао, налази се и наша преподобна мати Параскева Србска. Диван је Бог у светима Својим! Који Њега прослављаше у овом животу, и Он њих прославља разним чудима, а на корист и спасење оних који имају тек проћи узаним путем који води у живот вечни.

У част свете мати Параскеве, у једном месту, двадесетак километара од Шабца, званом Метлић, епархија рашко-призренска и косовско-метохијска у егзилу, у мају 2013. године подигла је малу катакомбу, са благословом Преосвећеног Епископа Артемија, која чека да „заживи“. Сећамо се да је тог лета била велика суша, а прошла година Србији је донела обилне падавине и поплаве. Ове године десио се један необичан догађај, који желим да поделим са свима. Један брат у Христу Сава, пчелар, из Шабца, са благословом оца Харитона, који је задужен за одржавање катакомбе у Метлићу, почетком маја месеца је довезао кошнице са пчелама, ради њихове испаше, поставивши их у воћњаку поред саме катакомбе. У свакој кошници има неколико рамова, на којима пчеле изграђују саће. На једном раму брат Сава је налепио папирну иконицу свете Петке, и препустио своје пчелице њеној заштити. Након неколико дана, дошао је да обиђе кошнице и дохрани младе пчелице које још нису биле способне да лете напоље на испашу. Тог дана, 8. маја, рекло би се случајно, и ја дођох у Метлић у посету катакомби и оцу Харитону. Прво сам уочила да се цео Метлић и Накучани беле и миришу од прецветалог багрема, Сунце својим зрацима нежно све милује, птичице су се напросто надметале у певању, чинећи милозвучан и складан хор, а једна трешња од свог превеликог рода, савила је гране до земље дозивајући својим црвеним плодовима. Имала сам осећај као да ме сва природа поздравља и позива да са њом узвикнем: „Велик си Господе и велика су дела Твоја“.

Врхунац радости беше, када брат Сава дође пред врата и држећи рам показа оцу и мени како пчеле поштују лик Светих угодника Божијих и како заблагодарише Творцу и светој Петки на богатој „трпези“ расцветалог багрема којег су прошле године биле лишене. Та мала бесловесна створења не хтедоше прекрити икону Свете саћем, па и са друге стране, на местима где је писало словима Њено име, оставише упражњене рупице, док све околне попуњаваху поленом и медом. Описано најбоље показују фотографије приложене доле овом тексту.

Дали нам пчелице шаљу поруку да се покајемо док још траје време милости, да очистимо себе од грехова и страсти, да сперемо греховну прљавштину са иконе Божије у себи и урамимо је миомирисом врлина својих, као што оне то чине воском?

Браћо и сестре, остаје сада да свако од нас созерцава ово чудо Божије и разуме Његову поруку, и да запевамо: „Све што дише нека хвали Господа. Алилуја!“

 Монахиња Серафима,

 еп.рпкм у егзилу

sv. petka

Чудо у катакомби св. Параскеве, Метлић мај 2015.

sv. petka1
Преподобна мати Параскево, моли Бога за нас!

sv. petka2

Рам са друге стране, где се види полеђина иконе прекривена саћем

sv. petka3

Исто, само мало ближе