Почела изградња првог руског села у БиХ

rusko selo

Заменик амбасадора Русије у БиХ Алексеј Керестеџијанц и градоначелник Добоја Обрен Петровић поставили су камен темељац за изградњу првог руског свеправославног етно-села у склопу манастирског комплекса посвећеног Светој Матрони Московској у насељу Ритешић у Добоју.

Петровић је истакао да је изградња оваквог објекта јединствена у Босни и Херцеговини и указује на повезаност српског православног народа са руским, док је руски амбасадор нагласио да руско етно-село представља утврђивање православних и духовних основа заједничког живота два народа.

„Изградићемо духовни центар са свим неопходним садржајима, који укључује манастир, етно-село са традиционалним руским кућицама, ресторан посвећен цару Николају Романову, коначиште и спортско-рекреативне терене”, рекао је Зоран Гајић, председник Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа.

Он је додао да је манастирски комплекс пројектован је у руском стилу са елементима руске црквене архитектуре, као и да манастир има пет купола. Главни крст висок је два и по метра, а висина цркве је 19 метара. Према његовим речима, манастирски комплекс се гради уз помоћ народа и верника са овог подручја и помоћу других људи добре воље.

Руска Реч