Британија лобира за девети глас у СБ УН за резолуцију о Сребреници

srebrenica satro

Београд покушава да осујети планове у вези са резолуцијом о Сребреници у Уједињеним нацијама. Нигерија и Ангола још се ломе да ли да прихвате текст.

Србија је активирала све дипломатске механизме како би спречила да Велика Британија у Савету безбедности добије девети, одлучујући глас за усвајање четвртог нацрта резолуције о Сребреници, који ће, по свој прилици, бити и последњи предложени.

Како сазнају „Новости“, најслабије карике тренутно су Нигерија и Ангола, које се, после четврте дораде британског текста, сад „ломе“ да ли да подрже иницијативу Лондона.

Главна дипломатска битка води се да се обезбеди да те земље буду бар уздржане кад се буде гласало. У том случају, британски текст добио би подршку осам чланица – три сталне, Британије, САД и Француске, и пет несталних, Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда – што није довољно за усвајање.

Кад је Лондон кренуо са притисцима на Ист Риверу да СБ изгласа њихову резолуцију, у дипломатским контактима у корист Србије изјасниле су се две сталне чланице, Русија и Кина, и пет несталних, Венецуела, Шпанија, Нигерија, Чиле и Ангола.

Према нашим сазнањима, у четвртак је обављен још један круг консултација међу сталним чланицама СБ, којима је представљена четврта верзија британске резолуције, и они о овој теми највероватније неће више расправљати до саме седнице, 7. јула. У УН јуче је био нерадан дан, а у понедељак је на дневном реду расправа о Бурундију.

Наши извори тврде да Британци највероватније више неће дорађивати текст и да ће се он у овом облику наћи пред чланицама СБ. Оне онда имају могућност да на самом почетку седнице поднесу амандмане или да спрече да се текст уопште нађе на дневном реду. Остаје, наравно, и могућност да нека од сталних чланица стави вето у току гласања.

Премијер Александар Вучић рекао је да је добио неформалну поруку да су творци резолуције спремни да чују и примедбе Србије:

– Али, то се дешава три дана пред гласање, што је недопустиво – рекао је Вучић, и нагласио да Србија још није добила позив да присуствује седници СБ.

Ни ова последња верзија британског текста није прихватљива за Србију, али ни за Москву, што је јуче потврдио и руски амбасадор Александар Чепурин, који је рекао да су корекције „козметичке“ и да не доприносе међунационалном помирењу:

– У највећој мери, смисао резолуције је да се на Србе и Србију окачи етикета геноцид. Русија је заузела чврсту позицију о том питању и активно ради на томе да оно буде решено у интересу Србије.

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изразио је наду да ће се доћи до резолуције која би била прихватљива и за Србију. Он је подсетио да је Хашки трибунал окарактерисао догађај у Сребреници као геноцид, али је истакао да је жртава било свуда у региону и да су страдали и Срби и Хрвати и Муслимани.

ПИСМО

Заменик председавајућег Представничког дома парламента БиХ Младен Босић затражио је јуче од надлежних институција БиХ да обавесте СБ УН и генералног секретара Бан Ки Муна да је писмо 25 посланика бошњачких странака о подршци британској резолуцији о Сребреници њихов лични став и да су злоупотребили лого парламента БиХ.

Вечерње новости