Дрецун: Нема укидања институција без договора. А шта ако се договоре?

drecun izdajnikБЕОГРАД, 13. фебруара 2013. – Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је у среду да српске институције на Косову неће бити укинуте док се не постигне свеобухватан договор, односно док се не формира заједница српских аутономних општина.

Дрецун је новинарима у Скупштини Србије казао да је Београд то предложио у Платформи за Косово и да је та варијанта могућа у оквиру суштинске аутономије Косова унутар Србије.

Према његовим речима, Србија ће наставити да јача српске институције на Косову, јер је то једини начин да се заштити српски народ и да му се омогући да опстане.

Дрецун је истакао да је Србија у овом периоду учинила све што је могла да унапреди односе с Приштином која „покушава да дискредитује напоре Београда за нормализацију односа и да злоупотреби тренутак када Београд очекује датум за преговоре с ЕУ“.

„Приштина покушава да издејствује нека парцијална решења рачунајући да ће Београд бити склон попуштањима испод границе наших националних интереса да би добио очекивани датум – то не може, јер то нису реална очекивања“, казао је Дрецун.

Он је оценио да је Србија учинила све што је могла да би била близу добијању датума за преговоре са ЕУ.

БЕТА