„СРБИ МОЖЕТЕ ДА МИ ПЉУНЕТЕ ПОД ПРОЗОР“: Орић се прошетао судом, тврди да га штити САД

naser-oric

Злогласни ратни злочинац из Сребренице Насер Орић, који је изручен из Швајцарске, буквално се прошетао кроз суд БиХ! Орић је из суда изашао насмејан и раздраган, а пријатељима се поверио да је потпуно спокојан јер зна да га штите Американци?!

Прво припремно рочиште на коме би требало да му се суди за језиве злочине над Србима, трајало је једва сат времена, а судије му чак нису ни одузеле пасош ни забраниле излазак из земље.

Тужилаштво БиХ затражило је да суд Орићу ограничи кретање по Сарајеву, да му привремено одузме исправе и наложи редовно јављање полицији. Према речима тужиоца, те мере су довољне за несметан ток процеса.

„Орић се терети за ратне злочине у Залазју од 8. јуна и 12. јула 1993, кад је био командант Армије БиХ у Сребреници. У тим злочинима убијени су цивили српске националности“, истакао је тужилац Мирослав Јањић, додајући да су забране потребне, јер је могуће да Орић побегне из земље и да утиче на сведоке.
Орића сваке одговорности ослободио Хашки трибунал.

Коначну одлуку о захтеву тужилаштва суд би требало да донесе у року од 24 сата. Како Информер сазнаје, Орић је својој адвокатици и блиским пријатељима рекао како „нема разлога за било какву бригу јер је он под заштитом САД“.

„Рекао је свима да је сасвим спокојан и да Срби могу само да му пљуну под прозор. Насер тврди да је под заштитом САД и да никада неће бити осуђен ни за шта“, преноси извор Информера, уредник тиражних сарајевских дневних новина.

Правни стручњаци, коментаришући почетак суђења Орићу, убеђени су да против њега неће бити покренут поступак.

Адвокат Драгослав Миша Огњановић сматра да је правосуђе БиХ апсолутно у функцији дневне политике. „Очекујем да ће се Орић ускоро наћи на слободи и да му никакве мере забране неће бити одређене. Све ће се завршити на овоме. У супротном Босна би признала да је њена армија током рата организовано чинила злочине, а њима то не пада на памет“, истиче Огњановић.

С њим се слаже и адвокат Бранислав Тапушковић, који је уверен да од суђења Орићу неће бити ништа, јер је започето само „као предигра обележавања Сребренице“. „Тужилаштво БиХ сигурно неће конкретно оптужити Орића. Нема говора о томе! Напротив, у БиХ га већ 22 године славе као хероја!“

Србијаданас.цом