Шта очекивати од непријатеља кад премијер српске институције на КиМ назива „паралелним“

dacicБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да у Бриселу истовремено треба преговарати о „паралализму институција“ и о аутономији Срба у покрајини, у ситауцији када Србија не признаје независност Косова и Метохије.

„То су теме дневног реда на предстојећим преговорима и на њих се мора дати истовремени одговор“, рекао је Дачић новинарима на обележавању дана Криминалистичко полицијске академије.

Према његовим речима, постојеће институција на северу покрајне неће бити расформиране, да не би дошло до вакума у чекању да се формирају неке друге. „Ако око тога постоји сагласност – Србија је спремна, ако не Србија није спремна да ради против интереса свог народа на Косову“, додао је премијер.

Дачић је, уочи наставка преговора са ратним злочинцем  Хашимом Тачијем наредне седмице, рекао да претходно треба да буде одржан састанак државног врха како би се будућа политика о том питању.
„Од тога нам зависи да ли ћемо добити датум за преговоре за чланстово у Европској унији, да ли ћемо довести стране инвеститоре. Влада је донела одлуку да иде даље и сигуран сам да ће ова влада оставити веома јак печат у историји Србије, јер смо на домак остварења циљева – да будемо чланица ЕУ, а да при томе мирним путем одбранимо државне и националне интересе“, рекао је Дацић.

Према његовој оцени, ово је важан тренутак и свака нестабилност на унутрашњем политичком плану доводи до последица на међуанродном плану и зато је важно да сви у држави буду јединствени.
„Не кажем да треба да бранимо криминалце, онај ко се бавио криминалом треба да одговара и криминал никада неће уздрмати ову владу“ , рекао је Дачић и додао да део међуанродне заједнице поједностављено каже да Србија треба да демонтира паралелне институције, али да је државни приступ другачији.

Он је у том контексту нагласио да је приступ преговорима српске стране базиран на Резолуцији и Платформи које је Скупштина Србије усвојила. Премијер је још једном указао да Србија не признаје независност Косова, али да је спремна да, заједно са Србима из покрајине договори које су то институције које су неоходне за њихов нормалан живот и које треба да буду на Косову.

Да би се до тога дошло, прецизирао је, треба да се зна које су то надлежности српских општина и да ли постоји сагласност да буде фирморана таква врста аутономије или региона.
„То ће бити тема веома тешких преговора. Ово нису моји лични преговори и на њима је немогуће добити било какве политичке поене“, нагласио је Дачић и додао да је зато одговорност велика и да је важно да Србија зна шта хоће.
Премијер је рекао и да Србија хоће да буде констурктивна, да је данас лакше одбранити национе и државне интересе, ако сте део процеса, али да то не значи да ће Србија да прихвати све што се од ње тражи.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП