Владика Григорије: „Папа Фрања пророк какви су потребни Цркви, који ће указивати на недостатке и упућивати на истину“

grigorije jeretik

Испред Српске православне цркве, друге по величини верске заједнице у БиХ, папу Фрању је поздравио владика Григорије.

 

“Дошли сте у БиХ и њену престоницу град Сарајево, зато што једној страдалној и напаћеној земљи желите да дате подршку да се поново исправи и пронађе људско лице. Сарајево које сте посетили данас и Мостар у коме Вас очекујемо, су градови који подсећају на Јерусалим зато што су место страдања”, истакао је Григорије.

Оценивши да је долазак папе у Сарајево утеха посебно за католике,  Григорије је истакао да ништа мању радост не осећају ни православни хришћани у сусрету са поглаваром Римокатоличке цркве.

Григорије је рекао да у папи Фрањи види пророка какви су потребни Цркви, који ће “указивати на недостатке и упућивати на истину”.

 

“Као што знате ми смо, хвала Богу, пре 20 година изашли из претходног рата, а ниједан пређашњи нас није заобишао. Још увек причамо о њему као да се јуче завршио. Разумљиво, јер доноси несрећу, убиства, а убица и жртава има на свим странама. Нас посебно брине и срамоти чињеница да су у том рату убијани и хришћани и нехришћани…Ова места још су пуна јама…”, рекао је владика Григорије.

Цитирајући српског нобеловца Иву Андрића, владика је казао да је БиХ “земља мржње и страха”, јер у БиХ има више људи који желе да убијају или буду убијени него, по људству и пространству, у много већим словенским и несловенским земљама.

“Истина је и то да, када нестане звекет оружја и ратних поклича, ми настављамо да живимо у миру. У тој необјашњивој стварности, Босна може бити лепа и дивна земља захваљујући управо прожимањима разних религија и народа”, навео је владика и додао да тај суживот, међутим, још није постигнут и да управо у томе очекује папину помоћ.

(Танјуг)