СПЦ о Папи: „Теолошка компетентност и духовни интегритет“!?

papa1Поглавар Римокатоличке Цркве, 85-годишњи папа Бенедикт XVI, најавио је да ће се 28. фебруара повући из активне службе. Своју оставку образложио је како својим поодмаклим годинама тако и својим психофизичким стањем. „За ову службу потребна је умна и телесна снага, а она је код мене последњих месеци ослабила у тој мери да морам да признам да више нисам способан да адекватно вршим поверену ми службу”, изјавио је папа. Његове речи наводе одговарајући званични извори у Ватикану.

Последњи папа који је поднео оставку био је Григорије XII, године 1415. Папа Рацингер је 265. римски епископ, a шести у историји папа немачког рода (притом први папа Немац после 11. столећа). Изабран је за папу 2005. године као наследник Јована Павла II, који заузима треће место у историји Римске Цркве по дужини понтификата, односно по трајању папске службе.

Доба Бенедикта XVI је доба дубоке кризе и контроверзи у Римокатоличкој Цркви. Да ли је он екстремно конзервативни папа куријалног профила, како га оптужују многи у његовој Цркви, нарочито у његовој отаџбини, или човек који је покушао да очува црквеност пред ударима секуларизације, како тврде други, показаће временска дистанца и суд историје. У сваком случају, његову теолошку компетентност и духовни интегритет не оспоравају му ни најжешћи критичари. Доследност и високе критеријуме показао је и овим чином добровољног повлачења, чином који је за поштовање.

СПЦ / СРБИ НА ОКУП