Патријарх Теофил први пут примио жену бискупа

teofilЈЕРУСАЛИМ – Јерусалимски патријарх Теофил Трећи, недавно је примио на разговор Катарину Џефертс Шори, која је председавајући бискуп Епископалне цркве Америке, што се сматра преседаном у међухришћанским односима, саопштено је из те цркве.

Сматра се да је то први случај у историји да један православни поглавар, у њеном званичном својству, прима жену која води другу цркву, па је отуда сусрет означен „историјским.

Како је јавила Верска информативна агенција (ВИА), Катарина Џефертс Шори Епископалну цркву Америке, англиканске традиције, води од 2009. године.

Разговор је био Дуг и веома пријатељски, изјавила је Шори која разуме то што православни у својој пракси немају рукополагање жена.

Она, како се наводи, схвата важност Епископалне цркве у мотивацији америчке политике и јавности за тешка питања Блиског истока.

У њеној пратњи био је англикански бискуп Свете земље С. Давани.

Шери је уједно прва жена примас једне од цркава англиканске традиције. Пре избора за ту функцију, Шори је више година била бискуп Неваде.

Епископална црква је најстарија црква у САД. Сада им 2,4 милиона верника у 110 дијецеза и 7.500 парохија. Четвртина досадашњих председника САД припадали су тој цркви.

ТАНЈУГ