Услов свих услова – гашење српских институција на северу КиМ

vesterveleБЛИЦ посета шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа, који у уторак долази у Београд, може бити од преломног значаја за наш даљи пут на европској магистрали, али и за преговоре о статусу севера Косова и Метохије.

Високи гост из Берлина састаће се са кључним фигурама из државног врха Србије и процењује се да ће својим домаћинима иза тапацираних врата саопштити какве су шансе да Србија у јуну добије датум за прикључење ЕУ, али и шта његова земља као стожер „клуба 27“ заузврат очекује.

Према нашим информацијама, очекује се да ће Вестервеле похвалити напоре које наша страна улаже да се нормализују односи са Приштином, али сигурно неће пропустити прилику да помене „услов свих услова“ – гашење српских институција на северу Косова и Метохије, које они називају паралелним.

После његове посете и разговора које ће 20. фебруара у Немачкој, са кључним људима из кабинета Ангеле Меркел, да воде први потпредседник Владе Александар Вучић, вицепремијерка Сузана Грубјешић и председница скупштинског одбора за европске интеграције Милица Делевић, биће много јасније има ли Србија право да се нада добрим вестима из Брисела.

Грубјешићева, за „Новости“, објашњава значај предстојећих потеза у међународној арени:

– Ни посета господина Вестервелеа Београду ни наша Берлину неће бити пресудне за добијање датума уколико не остваримо видљив и одржив напредак у дијалогу са Приштином, што је свакако кључни услов. Мислим да смо урадили много тога и спремни смо за озбиљне разговоре са Немцима.

Огњен Прибићевић, бивши амбасадор у Берлину, тврди да ће датум за ЕУ и дијалог са Приштином бити кључне теме које ће покренути Вестервеле.

– Берлин ће инсистирати да се већ на следећем сусрету премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија покрене прича о статусу институција на северу Косова, што ће бити кључно за добијање датума. Неких помака у дијалогу има, али нисам сигуран да ће то бити кључно за позитивну одлуку.

И некадашњи амбасадор у Паризу, професор Предраг Симић, сматра да је за Немачку Косово питање свих питања када је реч о српској кандидатури.

– Тешко је рећи и да ли би гашење институција било довољно за добијање датума. Велико је питање и да ли ће Европа из ове кризе изаћи онаква каква је била. Све су јаче приче о увођењу такозваног привилегованог партнерства са ЕУ или чланства у спољном кругу, што Србију доводи у деликатну ситуацију. Бојим се да на крају ЕУ неће имати шта конкретно да нам понуди.

Није тајна да је у Берлину питање проширења ЕУ непопуларна тема и на ту карту партије свакако неће играти у кампањи за савезне изборе, који би требало да се одрже 22. септембра. То веома отежава нашу европску позицију и уколико не бисмо добили датум у јуну, практично бисмо имали најмање девет месеци празног хода.
ПОРУКЕ ИЗ БЕРЛИНА

АНГЕЛА МЕРКЕЛ август 2011:

– АКО Србија жели статус кандидата за ЕУ, мора да онемогући постојање паралелних институција.

АНДРЕАС ШОКЕНХОФ септембар 2012:

– СРБИЈА мора да постигне споразум са Косовом о међусуседској сарадњи пре окончања преговора са ЕУ.

ГВИДО ВЕСТЕРВЕЛЕ новембар 2012:

– НОРМАЛИЗАЦИЈА односа са Приштином кључна је за пријем у ЕУ.

НОВОСТИ