Капетан Драган: У Хрватској нема ко да ме брани, убиће ме

dragan kap.

Немам поверење у хрватску државу, која ме недужног оптужила за ратне злочине, каже за “Новости” Драган Васиљковић.

 

Немам поверење у хрватску државу, која ме недужног оптужила за ратне злочине. Припремајући своју одбрану пред хрватским судом, ангажовао сам двоје адвоката из Хрватске, али су ми они ових дана изненада отказали пуномоћје. Један бранилац је добио озбиљне претње да ће му породица страдати због мене. Адвокати су уплашени, напустили су ме и сада нема ко у Хрватској да ме брани.

Поручује ово, у ексклузивном разговору за „Новости“, Драган Васиљковић из аустралијског притвора, у коме се налази већ девет година. Према сазнањима нашег листа, Аустралија би Капетана Драгана требало 15. јула да изручи Хрватској, пошто је од званичног Загреба добила доказе да ће суђење њеном држављанину „бити поштено и непристрасно“.

Уз тврдњу да ће га у Хрватској убити, Васиљковић је преко пријатеља, који су га ових дана посетили у сиднејском затвору, информацију о томе да нема ко да га брани послао Амбасади Србије у Канбери.

Шта се заправо догодило у Хрватској „Новостима“ открива Саво Штрбац, експерт на суђењу Васиљковићу у Сиднеју 2006. године и његов заступник у Србији, наводећи да је пре месец и по дана договорено са једним Србином и једном Хрватицом да као адвокати преузму заступништво и одбрану Драгана Васиљковића пред хрватским судом у Сплиту.

– Адвокати су преузели обиман Капетанов предмет од хрватског правосуђа и почели да га проучавају. Чак су направили и списак сведока одбране, са којима је требало да обаве службене разговоре у Хрватској, али и у Србији. Изненада током ове недеље, прво је Србин отказао своју ангажованост, а потом је и Хрватица одустала од одбране Капетана Драгана.

Српски адвокат је рекао да је слабог здравља, да је предмет тежак и стресан и да се боји да ће у судници да добије инфаркт, док је хрватски адвокат рекла да је изненада ангажована за „нови и сложен предмет, који јој одузима превише времена“ – објашњава нам Штрбац.

Срби из Хрватске верују пак да су двоје адвоката изложени грубим притисцима и да су се заиста уплашили за судбину својих породица, а и за своје адвокатуре, ако буду бранили Капетана Драгана.

– Ми сада треба да нађемо нове браниоце, јер Васиљковић не жели да га бране Хрвати по службеној дужности. Најбоља комбинација је да га брани тим приватних адвоката састављен од Срба и Хрвата – прецизира Штрбац, указујући да је добра околност да суђење Капетану Драгану у Хрватској не може да почне док се не формира његов адвокатски тим за одбрану.

Васиљковићев аустралијски адвокат Ден Мори каже да само Мајкл Кинан, министар правде Аустралије, може да помилује Васиљковића и да обустави његову екстрадицију Хрватској.

НОВАЦ ОБЕЗБЕЂЕН

Аустралија ће Капетану Драгану као аустралијском држављанину да плати одбрану пред хрватским судом. Новац за то је издвојен и биће плаћен адвокатима из Хрватске по обављеном послу. Реч је о примамљивој суми и заради. По адвокатском ценовнику, само улазак у судницу на прво рочиште адвокати у Загребу наплаћују по 800 евра.

Марко Лопушина – Вечерње новости