ВУЧИЋ И РАМА: Изградити аутопут Ниш-Приштина до луке у Албанији и реконструисати пруге преко Косова до Албаније

SRBIJA RAMA VUCIC INCIDENT

Тема разговора премијера Србије и Албаније током посете Александра Вучића Албанији биће, између осталог, изградња аутопута Ниш-Приштина до луке у Албанији, као и реконструкција пруге преко Косова до Албаније, сазнаје Данас од извора блиских Влади Србије. Иако план посете Вучића још није до краја утаначен, инфраструктурни пројекти, према сазнањима Данаса, биће међу најважнијим темама.

 

Како сазнајемо, још није познат пун састав делегације премијера Србије који ће отпутовати у Тирану 27. маја, али одлазак нам је потврдила Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре. Њено учешће у делегацији је још једна потврда сазнања нашег листа о томе да ће се разговарати о инфраструктурним пројектима. „Није још познато које министре ће председник Владе повести са собом у Албанију“, речено је Данасу.

Зорана Михајловић истиче за Данас да још нису познате све теме. „Свакако ми смо оквире инфраструктурних пројеката направили, али још нису познате све теме. То ћемо знати за пар дана. Важно је истаћи да смо имали заједничку радну групу са албанским партнерима за те пројекте“, напомиње Михајловић за Данас.

Потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић отпутоваће у петак у званичну посету Албанији. Како истиче за Данас, најпре ће присуствовати састанку министара спољних послова Регионалног савета за сарадњу на којем би требало да Горан Свилановић буде поново изабран за генералног секретара тог савета.

„Након тога присуствоваћу састанку министара спољних послова Југоисточне Европе. То је моја трећа посета Албанији у последњих седам година“, наглашава Ивица Дачић за Данас.

У последња три месеца интензивиране су званичне посете српских државних званичника Албанији. Након Зоране Михајловић, потпредседнице Владе Србије и министарке саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, Небојше Стефановића, министра унутрашњих послова, и шефа дипломатије Ивице Дачића, премијер Александар Вучић отпутоваће у прву званичну посету Албанији 27. маја. То ће бити прва званична посета српског званичника на највишем нивоу икад. Ни Јосип Броз Тито, током своје тридесетпетогодишње владавине СФРЈ, није никада боравио у званичној посети Албанији.

Домаћин српског премијера биће премијер Албаније Еди Рама, који је 10. новембра 2014. боравио у Београду у првој званичној посети највишег албанског званичника у последњих 68 година. Последњи албански државник који је посетио Београд био је Енвер Хоџа, који је 1946. био гост Јосипа Броза Тита. То је био први и једини сусрет тако високих званичника тадашње Југославије и Албаније.

„Ако је за шест или седам месеци исправљено оно што је цели прошли век пропуштено, то је велика ствар не само у албанско-српским односима већ и за цео регион“, истакао је за Данас Шкељзен Малићи, саветник премијера Албаније Едија Раме.

Подсетимо, интензивна сарадња српских и албанских званичника на министарском нивоу почела је 5. фебруара ове године у Тирани, где се одиграо први билатерални састанак после 23 године. Тиме је, по изјавама српских и албанских представника, настављена сарадња започета на конференцији о Западном Балкану, одржаној крајем августа прошле године у Берлину. Тада је договорено да две земље заједнички наступају пред Европском унијом у реализацији пројеката. Током боравка у Тирани српску делегацију је представљала Зорана Михајловић, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, која је тада најавила велике инфраструктурне пројекте међу којима је издвојила изградњу пута Ниш – Приштина – Тирана са циљем изласка овог правца на луку, изградњу Коридора 11 од Београда до Црне Горе и његово укрштање са Јадранско-јонским ауто-путем, такозваним Плавим коридором, те реконструкцију пруге Београд – Бар и њено повезивање са албанским лукама.

У сусрет посете Александра Вучића Тирани, подсетимо да је посету Едија Раме Београду обележио низ инцидената и неспоразума. Најпре се, уочи посете председника Владе Албаније, на фудбалској утакмици Србија – Албанија догодио инцидент са скандирањем против Албанаца и позивима на убиство, да би се меч окончао тако што је изнад стадиона пуштен дрон са заставом велике Албаније. Затим је, током заједничке конференције за новинаре Вучића и Раме, дошло до негодовања српског премијера, јер је албански изјавио да је Косово независна држава.

Да ли је Стефановић разматрао безбедност Вучића у Тирани?

На питање да ли се Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, током посете Тирани, у претходна два дана, бавио безбедносним аспектима посете Александра Вучића Тирани, у МУП нисмо добили ни потврду ни негативан одговор. Подсетимо, током посете Едија Раме Београду, у новембру прошле године, било је ангажовано око 5.000 припадника МУП, исти број који је био неопходан за одржавање реда и мира током једног од најризичнијих скупова у Србији – Параде поноса.

(Данас)