ОДАВАЊЕ ПОЧАСТИ НЕОНАЦИСТИМА

Пригодна иконографија и ове године на Блајбургу

Пригодна иконографија и ове године на Блајбургу

Медији коментаришу да је хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић одала почаст сарадницима нациста, припадницима усташких јединица, који су, са једним бројем цивила, убијени у Блајбургу.

Усташе су у друштву цивила и словеначких и српских колаборациониста покушали да побјегну и предају се британским снагама.

Британци су одбили њихову предају, а неке припаднике усташког покрета ухватили су и погубили партизани у пограничном подручју између Аустрије и Словеније.

Када су се партизани приближавали Загребу у мају 1945. године, хрватска пронацистичка усташка власт, која је погубила стотине хиљада Срба, Јевреја и хрватских антифашиста, склонила се у Аустрију у страху од одмазде – наводи АФП.

Агенција оцјењује да је комеморација спорна и због неких Хрвата који су носили нацистичка обиљежја.

Хрватски портали као примјер неонациста наводе новинара Велимира Бујанеца, водитеља локалне емисије „Бујица“, који био вема ангажован у предизборним кампањама ХДЗ-а.

Бујанец је декларисани неонациста, осуђени дилер дрогом и гост на предсједничкој инаугурацији Колинде Грабар Китаровић.

Он је познат по говору мржње. Својевремено се залажио за рјешавање српског питања по принципу: „трећину иселити, трећину лојалних покрстити, а трећину – злочинце поубијати““.

Бујанец је добио захвалницу од ХДЗ-а за допринос побједи Колинде Грабар-Китаровић.

Он подржава вишемјесечни протест бораца на главном тргу у Загребу против владе, а на Блајбургу се појавио са заставом на којој је истакнут грб НДХ и извезено усташко слово „У“.

СРНА