Митрополит Јован: Има назнака да је ћирилица и хрватско писмо

Mitropilit Jovan sa zlocincem GotovinomЗагреб – Митрополит загребачко љубљански Јован позвао је Србе и Хрвате на превазилажење подела око тога чије је ћирилично писмо поручивши да су два народа „једна словенска група“.

То тим пре јер, како је рекао, има ставова да је ћирилица и хрватско писмо, пошто су на пример најстарије повеље, дубровачке, њоме писане.

Митрополит је у интервјуу за верски програм Хрватске телевизије изјавио да је положај пет епархија СПЦ у Хрватској различит, а што се Загреба тиче ту су, оценио је, позитивни међуцрквени и међурелигијски, пренела је Верска информативна агенција (ВИА).

Говорећи о проблему повратка избеглица, како српских, хрватских тако и муслиманских, митрополит је рекао да се „споро решава.

Он је додао да то зависи такође и од економских прилика, пре свега могућности запошљавања.

О повраћају национализоване црквене имовине, митрополит је истакао да има још нерешених проблема, а као пример је навео повратак шума, што је, према његовим речима, „комплексно питање“ јер се тиче и њиховог одржавања.

Он је указао да имовина Друштва „Привредник“ још није враћена.

Друштво „Привредник“ основано је у Загребу 1897. као економска и просветно-хуманитарна организација, између осталог за помагање српској деци да изуче занат. Ишколовало је више десетина хиљада деце.

ТАНЈУГ