Епископ СПЦ позива на поштовање одлука „Врховног суда Косова“?!

Uzurpator Teodosije Hasim TaciДЕЧАНИ – Узурпатор трона епархије рашко-призренске  Теодосије јутрос је имао састанак са командантом Кфора немачким генералом Фолкером Халбауером, коме је изразио забринутост због збивања око Дечана и објаснио да читав случај произилази из неспремности општине да поштује такозване законе Косова и одлуке Врховног суда.

Правда се не може делити на улици већ једино у оквиру правних процедура нагласио је узурпатор Теодосије, а преноси Епархија у саопштењу.
“Манастир није никоме узео земљу јер је реч о манастирским имањима која су у време комунизма била национализована, а потом су законски враћена 1997. године. Сада је и Врховни суд Косова то коначно потврдио јер је размотрио сву постојећу документацију”, рекао је Теодосије.

Одлуке ткзв. Врховног суда не могу се оспоравати протестима и претњама јер то води у потпуно безвлашће у коме правда почива у сили, а не у законима, истакао је узурпатор поменутог трона.

Ситуација у манастиру Дечани данас је мирна али и неизвесна због тога што су наредних дана најављени нови протести и, како се каже у изјавама организатора, радикалније мере, саопштила је Епархија- рашко призренска СПЦ.

На јучерашњем скупу пред манастиром нашао се и вођа „терориста ОВК“ Абдил Мушкољај, преноси епархија и подсећа да је Мушкољај више пута раније претио манастиру, а 2004. године био и једно време приведен од полиције због насиља.

Епархија такође упозорава на претње чланова организационог одбора протеста, за које тврди да иза њих стоји општина Дечани.
“Поручујемо манастиру да игра своју верску улогу и да не претендују на нашу имовину која је основа нашег развоја и плућа Дечанаца… Поручујемо руководећим и осталим структурама полиције – Чувајте своје собе јер ћемо своје верско и културно наслеђе ми чувати”, рекли су представници деемонстраната јуче.

Епархија даље наводи да су чланови организационог одбора протеста рекли да их провокација полиције неће зауставити и да ће са дозволом или без ње наставити своје активности и проследити своје поруке.
“Наредних дана ћемо наставити са својим активностима које не искључују ни мере којима ћемо преузети своја имања, не манастир. Немамо посла са манастиром. Ми бранимо своја имања, економски развој Дечана и слободу кретања”, запретили су чланови организационог протеста Албанаца у петак, најавивши радикалније мере.

Поводом ових претњи архимандрит Сава, игуман манастира Високи Дечани нагласио је да манастир није само црква већ и његова имовина коју законски поседује и без које манастир као заједница не може да очува своју економску одрживост.

Сваки напад или покушај узурпације и најмањег дела манастирске имовине биће отворени напад на манастир Високи Дечани па се надамо да ће органи безбедности на овакво понашање одговорити као и у сваком случају узурпације нечије имовине, преноси Епархија његову изјаву.
“Нисмо више у феудалном друштву где локалне аге кроје правду силом и претњама како хоће. Ово је зато велики испит за косовско друштво и његову спремност да заштити права свих грађана”, рекао је он подсетивши да “коме закон у топузу лежи, трагови му смрде нечовјештвом”.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП