ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ КАО ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ АЛБАНИЈЕ 27.МАЈА У ТИРАНИ

??????????????????????????

Премијер Србије путује у Албанију у прву званичну посету на највишем нивоу у историји односа две државе.

*Шкељзен Малићи: Вучић и Рама „трасирају важну прекретницу на путању која ће бити осовина мира и стабилности у региону“ *Ни Јосип Броз Тито, током своје тридесетпетогодишње владавине СФРЈ, никада није боравио у званичној посети Албанији; *Током посете разговор о инфраструктурним пројектима, попут ауто-пута Драч – Ниш.

 

Премијер Србије Александар Вучић путује 27. маја у Тирану у званичну посету Албанији, сазнаје Данас у кабинетима председника Владе Србије и Албаније. То ће бити прва званична посета српског званичника на највишем нивоу икад. Ни Јосип Броз Тито, током своје тридесетпетогодишње владавине СФРЈ, није никада боравио у званичној посети Албанији.

Домаћин српског премијера биће премијер Албаније Еди Рама, који је 10. новембра 2014. боравио у Београду у првој званичној посети највишег албанског званичника у последњих 68 година. Последњи албански државник који је посетио Београд био је Енвер Хоџа, који је 1946. био гост Јосипа Броза Тита. То је био први и једини сусрет тако високих званичника тадашње Југославије и Албаније.

„Ако је за шест или седам месеци исправљено оно што је цели прошли век пропуштено, то је велика ствар не само у албанско-српским односима већ и за цео регион“, истиче за Данас Шкељзен Малићи, саветник премијера Албаније Едија Раме.

 

Најављујући посету Александра Вучића Албанији, саветник председника владе Албаније каже да премијери Рама и Вучић „трасирају важну прекретницу на путању која ће бити осовина мира и стабилности у региону“.

„И та ће се траса, верујем, следити и памтити, а не они инциденти и у односима између Албанаца и Срба, и других нација, који хоће да нас врате назад у провалију мржњи, сукоба и страдања…“, истиче саговорник Данаса.

Он напомиње да ће два премијера разговарати о ауто-путу Драч – Ниш.

„Нека је Вучић добродошао и нека повуче ногу Србима, отвори им пут да упознају и поштују Албанију и Албанце, и да онда ауто-путем будућности Драч – Ниш крену са обе стране људи од бизниса, туристи, уметници, спортисти…“, закључује Шкељзен Малићи.

 

Подсетимо, 5. фебруара ове године у Тирани се одвио први билатерални састанак српских и албанских званичника после 23 године, чиме је, по изјавама српских и албанских представника, настављена сарадња започета на конференцији о Западном Балкану, одржаној крајем августа прошле године у Берлину. Тада је  српски премијер Александар Вучић албанском премијеру Едију Рами представио пројекте за сарадњу. У Берлину је договорено да две земље заједнички наступају пред Европском унијом у реализацији пројеката.

Током боравка у Тирани српску делегацију је представљала Зорана Михајловић, министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, која је тада најавила велике инфраструктурне пројекте међу којима је издвојила изградњу пута Ниш – Приштина – Тирана са циљем изласка овог правца на луку, изградњу Коридора 11 од Београда до Црне Горе и његово укрштање са Јадранско-јонским ауто-путем, такозваним Плавим коридором, те реконструкцију пруге Београд – Бар и њено повезивање са албанским лукама.

Подсетимо, посету Едија Раме Београду обележио је низ инцидената и неспоразума. Најпре се, уочи посете председника Владе Албаније, на фудбалској утакмици Србија – Албанија догодио инцидент са скандирањем против Албанаца и позивима на убиство, да би се меч окончао тако што је изнад стадиона пуштен дрон са заставом велике Албаније. Затим је, током заједничке конференције за новинаре Вучића и Раме, дошло до негодовања српског премијера, јер је албански изјавио да је Косово независна држава.

С. Чонградин – Данас