Зоран Бабић: Формирамо акциони тим за промену Устава

Zoran-Babic-SNS

До краја ове седмице званично ће бити формиран Акциони тим парламента који ће започети дијалог о суштинским променама политичког система у држави, изменама изборног закона и Устава Србије, рекао је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић.

 

Бабић је за „Данас“ додао и да ће за петнаестак дана јавност бити упозната с тим шта све треба мењати у Уставу Србије.

– Уверен сам да ће тим до краја године завршити посао око припреме предлога за промену политичког система, али не желим да лицитирам да ли ће наредне године уследити ванредни парламентарни избори по новим изборним правилима – рекао је Бабић, који ће бити председник Акционог тима за промену Устава.

Бабић за „Данас“ није желео да коментарише писање неких медија да председник Србије Томислав Николић кроз промену Устава жели да повећа овлашћења председника тако да он може да бира премијера и саставља владу.

– Не желим да се бавим спекулацијама, јер посао акционе групе, као што је и најавио премијер Србије, биће реформа политичког система, која подразумева један мањи, оперативнији и јефтинији парламент у коме ће бити од 125 до 150 посланика у зависности од договора. Осим уштеда, смањењем броја посланика биће повећан и углед парламента – оценио је Бабић.

Потпредседница СНС Зорана Михајловић, рекла је за „Данас“ да не може да говори о конкретним решењима, јер још није почела промена изборног система, Устава нити и једног документа.

– Моје мишљење је да промена Устава, а самим тим и политичког и изборног система треба да се заврши следеће године, а онда ћемо видети хоћемо ли на изборе – закључила је Михајловић за „Данас“.

(Данас)