Скопље: Македонска полиција воденим топовима и шок-бомбама покушава да растера демонстранте испред зграде владе (ВИДЕО)

skoplje1

Македонска полиција воденим топовима и шок-бомбама покушава да растера демонстранте који већ неколико сати протестују испред зграде владе. Скопски медији тврде да има повређених.

Најмање пет особа, укључујући и полицајце, повређено је у сукобима демонстраната и полиције испред седишта владе у Скопљу, који су избили пошто је опозициони Социјал-демократски савез објавио да је премијер Никола Груевски, пре неколико година, покушао да заташка убиство.

За сада, полиција је привела најмање четири особе, јавља скопска телевизија Нова.

Одмах после објављивања садржаја прислушкиваног разговора неколицине званичника владе, присталице опозиције су се окупиле у центру Скопља, а тензије су расле како је растао и број демонстраната.

У једном тренутку дошло је до инцидента када су у двориште владе хтели да уђу демонстранти, међу којима је био и брат убијеног Александар Нешковски, преноси скопска ТВ А1.

Четворо-петоро припадника полиције га је напало и спречило да уђе у зграду владе и разговара са неким од надлежних.

Демонстранти узвикују: „Убице, убице“, „Оставка“ и „Спустите штитове“, а у првом реду међу демонстрантима је породица убијеног Нешковског.

Медији јављају да је стање веома напето и да су грађани посебно револтирани јер полиција снима протест.

(РТС)

Протест испред македонске владе

Скопље — Неколико стотина грађана Скопља протестује испред зграде владе, након што је лидер опозиционог СДМС Зоран Заев обелоданио ко је убио Мартина Нешковског.

Он је изјавио, готово четири године од смрти Мартина Нешковског, да је њега убио полицајац на дужности Игор Спасов.

Како је објавила скопска ТВ А1, у једном тренутку дошло до инцидента када су протестанти хтели да уђу у двориште владе, а међу њима је био и брат убијеног Нешковског, Александар.

Четири-пет припадника полиције је, како се наводи, напало Александра који је желео да уђе у зграду владе и да разговара са неким од надлежних. Полиција га је, међуитм, у томе спречила.

Грађани позивају полицију да им се придружи у протесту, питајући их “кога ви штитите”, јавила је са лица места репортерка ТВ Нове.

У првом реду грађана је породица убијеног Нешковског.

Медији јављају да је стање веома напето, те да су грађани посебно револтирани, јер полиција снима протест.

Он је изјавио да је премијер Никола Груевски то крио да би спасао полицију и себе. То се, казао је Заев, јасно може закључити из незаконито прислушкиваних разговора шефа тајне службе Саше Мијалкова.

У још једној од низа „бомби“ у оквиру пројекта „Истина о Македонији“, лидер СДСМ-а Зоран Заев је на конференцији за новинаре поновио да је обавеза те странке да објави истину о криминалном владању Груевског.

„Искрено смо започели пројекат који је донео истину, а истина је тешка, болна и пече, али је једна и јединствена и грађани морају да је дознају у целости“, рекао је Заев.

Објаснио је да је Нешковсог убио један полицијски службеник док је ВМРО-ДПМНЕ славила на тргу у Скопљу пре готово четири године.

„Смрт овог младића је осим бола и револта отворила и питања која до данас нису затворена. Због чега је МУП данима прикривао убиство, због чега је одговорност сведена на појединца, због чега нико није преузео одговорност за гашење једног младог живота“, рекао је.

По речима лидера опозиције из прислушкиваног материјала се може чути признање Саше Мијалкова да је убиство овог младића извршио полицајац Игор Спасов који је био на дужности, а не како се желело приказати да је тај полицајац скупу присуствовао као физичко лиде.

„Власт Груевског је скројила план да се иза зида личне одговорности прикрије одгворност МУП-а“, додао је Заев који је оптужио Груевског да је знао за убиство Нешкоског.

„Знао је ко је убио Нешковског, али је то сакривао. Знао је да су његово обезбеђење и МУП крили случај и правили лажне белешке и уместо да затражи да се објави истина и да се позову на одговорност сви који су учествовали у том догађају стао је у одбрану својих људи како би заштитио своју кожу“, рекао је Заев.

Лидер СДСМ-а је казао и да министарка полиције Гордана Јанкулоска мора да сноси одговорност за слуцај убиства Нешковског, као и сви који су у то умешани, односно сви који су занали а ћутали, а одгвоорност мора да сноси и сам Груевски јер је од родитеља и јавности сакрио истину“, навео је Заев.

Говорећи о акцију СДСМ-а који покушава да спаси Македонију, Заев је рекао да је већ позвао независне интелектуалце да им у томе помогну.

Добро је, оценио је, што се формирају грађанска удружења за заштиту Устава.

„Све је извесније да ће доћи до огромног савеза грађана за повратак слободе и демократије“, рекао је Заев и додао да „ако не ваља локомотива не треба мењати вагоне.

СДСМ пажљиво води читав поступак за обелодањивање истине о Македонији и да овој партији није стало до власти већ да жели да обезбеди институције за фер изборе како би се земља вратила у нормалу.

„Ово радимо да се тако нешто више никада неби поновило. Навикли смо се на аутократску власт. Наше поруке за јединство су упућене свим грађанима и очекујем да ће нам се апсолутно сви приључити“, рекао је Заев.

После обелодањивања истине о убиству Нешковског револтирани грађани су путем социјалних мрежа заказали протест за 18 часова испред владе.

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев је поцетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, такозваних „бомби“ која се односи на незаконита прислушкивања.

Према његовим тврдњама, током последње четири године у Македонији су премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, као и неке стране дипломате.

(Танјуг)