Авион са георгијевском лентом летео изнад Њујорка

avion sa georgijevskom lentom

Активисти организације „Руска омладина Америкеˮ 2. маја су заједно са руским сународницима и ветеранима Великог отаџбинског рата, уз звуке ратног марша, прошли у колони дуж обале у Њујорку, у Брајтон Бичу, преноси ТАСС.

Они су на Тајмс скверу поводом предстојеће прославе Дана Победе окупљенима испричали да су САД и СССР били савезници током Другог светског рата, али и о броју совјетских и руских жртава.

„Руска омладима Америкеˮ је такође организовала лет авиона над америчким мегалополисом, за који је била прикачена георгијевска лента дужине 30 метара. Активисти организације планирају да становницима САД поделе до 9. маја укупно 14 хиљада георгијевских ленти.

„Од 1. до 9. маја активисти ће поделити ленте у Њујорку. Ове године планирамо да поделимо 14 хиљада ових симбола Победе, уз које ћемо давати специјалне брошуре. У њима се налази објашњење значења георгијевске ленте, као и шта представља Дан Победе, ко је поражен и ко је учествовао у Другом светском ратуˮ, изјавио је руководилац Координационог савета организације руских сународника Игор Кочан.

Он је додао да је до сада подељено 8 хиљада ленти, као и да ова организација планира да 3. маја спроведе акцију под називом „Бесмртни пукˮ. Током ове манифестације, у којој ће активисти проћи преко Бруклинског моста уз песму „Ждраловиˮ, биће пуштено 100 балона у знак сећања на војнике који се нису вратили са фронта.

Руска Реч