Како је Туђман убијао Србе у Хрватској (ВИДЕО)

franjo-tudjman

Данас (1. мај) се навршава 20. година од офанзиве хрватских снага назван операција „Бљесак“ на подручје западне Славоније, које је до тада било у саставу самопрокламоване Републике Српске Крајине (РСК). У акцији је страдао велики број српских цивила, а око 30.000 њих је напустило то подручје.

Током дводневне операције Бљесак, која је почела 1. маја 1995. године око пет сати ујутро артиљеријским нападом на Пакрац, хрватска војска преузела је контролу над западном Славонијом.

Према извештају Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО), који је представљен 24. јула 2003, у акцији Бљесак припадници хрватске војске убили су укупно 83 српска цивила. Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.

Према подацима Документационо-информативног центра Веритас из априла 2003, првих дана маја 1995. убијено је или нестало 283 Срба из западне Славоније.

Оптужница и за Туђмана

Због ратних злочина почињених у акцији Бљесак и Олуја Трибунал за ратне злочине у Хагу припремао је оптужницу против тадашњег председника Хрватске Фрање Туђмана (преминуо 1999).

Ужаси рата у Хрватској

У априлу 2001. хашки истражитељи саслушали су бившег начелника ГС Хрватске војске Петра Стипетића, али је он након спроведене истраге ослобођен сумњи за злочине почињене током акција Медачки џеп, Бљесак и Олуја.

Хашки истражитељи су, такође, саслушали више осумњичених хрватских официра, али против њих нису подигнуте оптужнице.

У јулу 2005. Тужилаштво је примило пријаву против генерала Младена Круљца, због ратног злочина у западној Славонији у време операције Бљесак. Та пријава прослеђена је и надлежном тужилаштву у Славонском Броду, али против њега никада није подигнута оптужница.

Месец дана касније тадашњи председник Хрватске Стјепан Месић унапредио је Круљца у чин генерал-пуковника.

У гробницама и тела деце

У јулу 2010. на месном гробљу у селу Медари у близини Нове Градишке у западној Славонији, ексхумирано је 28 тела, међу њима и деце, из заједничке гробнице настале током акције Бљесак. У мају 2011. ексхумирано је 48 Срба убијених и тој акцији на месном гробљу у селу Врбољани, а годину дана касније у општини Новска још 28 тела.

Према саопштењу Документационо-информативног центра Веритас из новембра 2011. у Загребу је идентификовано 14 посмртних остатака Срба који су погинули у тој акцији хрватске војске и полиције.

Комисија за нестала лица Владе Србије је саопштила, у јулу прошле године, да су из регистрованих гробница на територији Републике Хрватске, у периоду 2001. до 2013. ексхумирани посмртни остаци 1.035 жртава српске националности страдалих у акцијама хрватске војске и полиције “Бљесак” и “Олуја”.

У мају 2013. Тужилаштво за ратне злочине Србије је саопштило да тесно сарађује са Тужилаштвом Хрватске на расветљавању убиства 21 српског цивила првог дана акције “Бљесак”.

Телеграф.рс