ТАЧИ ОПЕТ ПРЕТИ: Поднећемо тужбу против Србије за геноцид

taci i uqk drugari1
Хашим Тачи са припадницима терористичке ткзв. ОВК

Такозвани косовски министар спољних послова Хашим Тачи од Србије тражи извињење за жртве рата на Косову 90-тих, најављује подношење тужбе за геноцид и критикује Београд јер му није одобрена недавно планирана посета српској престоници.

У изјави за бечки „Стандард“, Тачи каже да би било добро ако би Србија, како каже, преузела модел Јужне Африке и извинила се жртвама рата на Косову.

 

– Међутим, ми смо сведоци да се Србија још одбија да се извини. Због тога морамо наћи правни пут, како бисмо историју документовали и нашли бар мало утехе за чланове породица више од 10.000 убијених људи и 20.000 силованих жена – рекао је Тачи и додао да Приштина о томе разговара са својим савезницима и адвокатима.

То подразумева, навео је, да разматрају како да поставе захтев да би добили сазнања о томе „ко су биле српске убице из 1999. године“.

Поводом најављене тужбе за геноцид против Србије, Тачи тврди да за то постоји више могућности, али и да више од стотину косовских Албанаца који живе у САД и Европи, како каже, желе да траже ратну одштету од Србије.

– Таданашња влада је одговорна за разарање 65 одсто приватне имовине Косовара. Постоји и могућност да позовемо Хашки трибунал за ратне злочине – навео је Тачи.

О намери да прошлог месеца посети Београд и на позив једне невладине организације присуствује скупу на тему евроинтеграције западног Балкани, Тачи каже:

– Ако један кандидат за приступање ЕУ на такве теме одбија посету једног суседа онда се поставља питање како можемо на Балкану гледати напред и тиме подстицати нормализацију односа. Такво понашање води тензијама и ствара несигурност у погледу политичке воље Београда да гледа у будућност.

Тачи је потврдио да је Србија расписала налог за његово хапшење, као што је био случај и са Хавијером Соланом, Тонијем Блером и Билом Клинтоном под отужбом за тероризам и напад на Србију.

– Ти налози су апсурдни и очекујем да се Србија што пре освести и све оптужбе из доба Милошевића прогласи неважећима. Ми смо у 2015. години и чудно је да су одлуке из једне мрачне фазе још правно важеће – оценио је он.

Од Београда, како је навео, очекује да се понаша као Приштина, која је одобрила више посета највиших српских званичника Косову.

(Танјуг)