„Трећа сила“ ликвидирала припаднике украјинског батаљона код Доњецка

БАСУРИН: ИЛИ СУ СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ ИЛИ СПЕЦИЈАЛЦИ НЕКЕ ОД ЗЕМАЉА NATO

  • Јединица за специјалне операције непознате припадности на јуриш је заузела положаје украјинског националистичког батаљона код Авдејевке. Према сазнањима Министарства одбране ДНР, тела четворице бојовника су убачена у минибус у пластичним кесама. Још седморица, укључујући двојицу рањеника, одвезена су истим аутобусом у дубину украјинске територије
  • Нападачи су користили бешумно стрељачко оружје које не припада породици аутоматских пушака Калашњиков и које је произвела једна западна компанија

СПЕЦИЈАЛЦИ непознате припадности извели су специјалну операцију неутралисања једног украјинског националистичког батаљона код Авдејевке.

Ово је саопштио други човек у Министарстуа одбране Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

„Око пет сати ујутро на правцу Пески-Авдејевка наши извиђачи су регистровали кратку размену ватре на положајима украјинских снага – казао је он.

– Према њиховом извештају, јединица за специјалне операције непознате припадности на јуриш је заузела положаје украјинског националистичког батаљона код Авдејевке“.

По Басуриновом мишљењу, могло би да се ради о „циљаним ликвидацијама“ најнепослушнијих командира украјинских националистичких батаљона који делују у зони конфликта које су извели страни плаћеници.

Према сазнањима Министарства одбране ДНР, у сукобу су убијена четири бојовника. Њихова тела су убачена у минибус у пластичним кесама. Још седморица, укључујући двојицу рањеника, одвезена су истим аутобусом у дубину украјинске територије. После овог инцидента, гађање Доњецког аеродрома је привремено престало.

„За све време конфликта први пут се суочавамо с таквим специјалним операцијама Кијева у зони поред фронта – нагласио је Басурин.

– Ради се о томе да је јединица која је напала украјинске положаје користила бешумно стрељачко оружје које не припада породици аутоматских пушака Калашњиков и које је произвела једна западна компанија“.

Осим тога, радиотехничка средства за извиђање армије ДНР на том правцу регистровала су рад преносних радио-станица европске производње које се раније нису користиле на линији раздвајања.

Њих карактерише истовремени пренос, заједно са говорним подацима, прецизних координата локације сваког члана диверзантске групе у систему GPS.

„Сасвим је могуће да је, с обзиром на сукобе Кијева с појединим командирима националистичких батаљона, у питању циљана ликвидација најнепослушнијих у зони борбених дејстава – истакао је Басурин.

– Нама је јасно да ће ти губици украјинских снага бити приписани дејствима армије ДНР“.

„Међутим, поставља се питање: ко је извршио ликвидацију – представници стране војне компаније или једна од група за специјалне операције неке NATO земље које су присутне у зони борбених дејстава, а које посматрачи ОЕБС у својим извештајима називају трећом силом“ – казао је Басурин.

Факти.орг