Докле! „Жене у црном“ у Београду: „Памтимо геноцид у Сребреници“

Београд — Невладина организација „Жене у црном“ данас је у центру Београда организовала акцију „Памтимо!“, у оквиру обележавања 20 година од ткзв. злочина у Сребреници.

Активисткиње „Жена у црном“ носиле су и транспарент на којем је писало „Никада нећемо заборавити геноцид у Сребреници. Памтимо!“, а представница те организације Сташа Зајовић рекла је да су се за ту акцију определили, јер „и даље постоји порицање и умањивање“ размера тог злочина.

Зајовић сматра и да се правда не може свести само на кривично-правни ниво и на испуњавање међународних обавеза, него и да је потребно ширење простора у којем ће патње жртава бити прихваћене, признате и постати део колективног памћења кроз образовне, политичке и културне институције.

Према њеним речима, треба се окренути будућности, али оној која је саграђена на истини, а не на оној која се гради на забораву и равнодушности.

Зајовић је најавила да ће акције поводом 20 година злочина у Сребреници бити интензивиране од јуна, и да ће се тада обратити институцијама Србије са старим захтевима да се 11. јул прогласи „Даном сећања на геноцид у Сребреници“.

(Танјуг)