СРБИЈО, ПОМОЗИ „Шиптари нас прогоне са Брезовице“

siptari pretukli srbina

Брезовица је срце Сијеринске Жупе и, ако се не заустави њена продаја, с њом ће се продати и 15.000 Срба који вековима на тим просторима живе од те планине.

– Aко нам и њу узму Aлбанци, онда нам живота овде више нема, а држава Србија нека се спреми да прими нове избеглице са Косова – каже за „Блиц“ Димитрије Ђорић, један од Срба који страхује да је приватизација Брезовице перфидно осмишљен пројекат Приштине како би се и оно мало Срба што је остало на Косову протерало са својих огњишта.

Да ствар буде тежа, њихова судбина није у рукама Aлбанца већ Србина, Братислава Николића, ткзв. градоначелника Штрпца, који по коалиционом споразуму са Aлбанцима једини има право вета у Међуминистарској комисији, телу које може да заустави најављену приватизацију Скијашког центра „Брезовица“.

Скијалишта: Не дамо наше
У Скијалиштима Србије, која управљају Ски-центром „Брезовица“, кажу да се неће тако лако одрећи своје имовине.
– Ски-центар „Брезовица“ формиран је као наше зависно предузеће 2008. и отад је тамо уложено 1,6 милиона евра. Имовина припада држави Србији и налази се на територији општине Штрпце. Сматрамо да је располагање туђом имовином на овај начин од косовских власти недопустиво, а уколико дође до узурпације наше имовине, Влада Србије ће повући правне потезе – кажу у Скијалиштима Србије.

Уколико Николић то не уради, ускоро би из руку Скијалишта Србије, који управљају овим комплексом, „Брезовица“ могла да пређе у руке француско-андорског конзорцијума „Компаниди Aлпи“.

Та корпорација је добила концесију и требало би да сруши постојеће објекте на тој планини и почне изградњу новог ски-центра у који ће уложити 400 милиона евра и отворити близу 3.000 радних места. A управо су та радна места и спорна за житеље Сијеринске Жупе, јер им нико не гарантује да ће на њима радити Срби.

Бранимир Стојановић, заменик ткзв. косовског премијера, за „Блиц“ каже да је то најнеизвеснији део те трансакције.

– Немамо гаранцију да ће та инвестиција бити добра за српску заједницу. Та одлука је у рукама СО Штрпце и градоначелника те општине. Највећа одговорност је на њима, јер они треба да сагледају све предности и недостатке – каже Стојановић.
Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, каже за „Блиц“ да Србија неће дозволити да косовске власти без договора са Србима продају „Брезовицу“.

Бројке

 

  • 178 људи ради у туристичком комплексу „Брезовица“

  • 300 хектара земљишта има ски-центар

  • 3 хотела

  • 5 жичара

  • 400 милиона евра уложиће француско-андорски конзорцијум

  • 3.000 радних места најавили да ће отворити

– Влада ће бити уз свој народ на Брезовици и неће дозволити да му се нанесе штета. Обавестили смо међународне организације и потенцијалне инвеститоре да нисмо против приватизације, али да се морају поштовати интереси српске заједнице и имовина Србије – каже Ђурић.
Димитрије Ђорић, међутим, сматра да је требало раније да се реагује.
– Ми потписујемо петиције, али од тога изгледа нема ништа. Шушка се да је план да се овде населе Aлбанци и да се они запосле, а то је начин да се ми отерамо са својих огњишта. Тако ће променити етничку структуру становништва и отераће нас мирним путем јер бомбама нису успели – резигнирано каже Ђурић.
Да ли ће тако бити и да ли ће градоначелник Братислав Николић дати зелено светло за приватизацију „Брезовице“, којом ће се изгубити 300 хектара српске земље, јуче нисмо успели да сазнамо јер се Николић није јављао на телефон.

Слађана Вукашиновић – Блиц