Руска православна црква забринута за судбину православних на Косову

gracanicaРуска православна црква забринута је за пораст напетости на Косову и Метохији, где се од почетка 2013. године подиже нови талас скрнављења православних цркава и гробова. Између осталог, пострадала је црква Свете Тројице у селу Бабљак код Урошевца, изграђена у 19. веку. Њу су 1999. године већ палили екстремисти.

За мање од десет дана у читавом региону вандали су разорили више стотина српских православних надгробних споменика, стоји у специјалној изави коју је објавило Одељење за спољне црквене везе Московске патријаршије. Ситуацију за Глас Русије конкретизује Андреј Хошев, сарадник секретаријата за међуправославне односе одељења за спољне црквене везе Московске патриајршије.

На Богојављење 19. јануара агресивно расположене присталице покрета Самоопредељење приредиле су немире око манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, и само их је присуство оружаног обезбеђења КФОР-а омело да проникну на територију обитељи. Ипак већина православних цркава остаје незаштићена пред вандалима и криминалцима. И о томе упечатљиво сведоче догађаји последњих дана.

Да подсетимо да је 31. јануара била опљачкана црква светог Јована Претече у Штрпцу, 1. фебруара црква светих апостола Петра и Павла у Клокоту, 2. фебруара црква свете Петке у селу Доња будрига и црква светог Николе у селу Бинач.

Средином јануара на Косову је било осркнављено 58 српских надргобних споменика, недељу дана касније на гробљу у Клокоту 27 споменика, затим 50 српских гробова на гробљу у Призрену, 6 у Сувом Грлу, три у Племетини, после чега су били разорени гробови на гробљу у Пећи. У Прилужју вандали су на гробљу поставили мину која је разорила одједном мноштво споменика. Екстремисти су разарали православне крстове, изругивали се ликовима покојника, на гробљуу Милошеву је била запаљена православна капела.

Масовно скрнављење светиња је инструмент заплашивања православног становништва Косова и Метохије, које покушавају да натерају да се одрекне свог историјског сећања, сматра Руска православна црква.

Борба против историје упечатљиво се испољава такође у томе што су 21. јануара 2013. године, на пример, у Косовској Витини уз коришћење грађевинске технике уклонили споменик погинулим у Другом светском рату југословенским антифашистима, међу којима је било и Албанаца. Изазива дубоко жаљење што њихови потомци сада не сматрају да је потребно оштовати сећање на оне који су својом крвљу дали допринос победи над човекомрзачком идеологијом фашизма.

Наведене чињенице, по мишљењу РПЦ, не могу да не покрену питање будућности која очекује православно становништво Косова и Метохије, и о томе какве могу да буду гаранције очуваности православних светиња на територији Косова.

Олга Журављова / Глас Русије