Луначек: Сусрет Николића и Јахјаге „имплицитно признање Косова“

Baltic-Pride-Ulrike-LunacekИзвестилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек оценила је да данашњи састанак председника Србије Томислава Николића и такозване косовске председнице Атифете Јахјаге представља позитиван сигнал за Косово и процес приближавања Србије Европској унији, али и да представља „имплицитно признање Косова“.

„Састанак представља врхунац на путу помирења и стабилизације на западном Балкану. Још ниједном раније, од проглашења независности Косова пре тачно пет година, није било сусрета председника Србије и ткзв. Косова. Овај корак, као и други досадашњи постигнути успеси у процесу дијалоца Београда и Приштине, користи обема странама у њиховим процесима приближавања ЕУ“, навела је Луначек у саопштењу.

Истовремено је нагласила да се не сме потценити „симболични значај сусрета у овој фази преговора Београда и Приштине, јер он представља имплицитно признање Косова од стране Србије“.

„Због тога поздрављам што је представница ЕУ Кетрин Ештон сусрет омогућила у неутралном бриселском оквиру. То показује јасно мировнополитичку моћ и такозвану благу снагу ЕУ“, објаснила је аустријска политичарка.

У саопштењу се истиче да се Луначек неће састати са председником Николићем и Јахјагом у Бриселу, и најављује да ће, након сутрашњег усвајања њеног извештаја о Косову у спољнополитичком одбору Европског парламента, идуће недеље имати разговоре у Приштини са Јахјагом и другим такозваним високим званичницима Косова.

СРБИ НА ОКУП / РТС