Вулин: „Николић ће у Бриселу рећи Јахјаги шта Србија хоће“?

Aleksandar Vulin KiMБЕОГРАД – Директор канцеларије за КиМ Александар Вулин од сутрашњег првог састанка председника Србије Томислава Николића и такозване косовске председнице Атифете Јахјаге у Бриселу очекује симболичан сусрет у ком ће Србија показати шта хоће, поновити ставове из Платформе о КиМ и рећи да нема намеру да од ње одустане.

На коментаре да овим састанком Николић хоће, између осталог, да покаже да није победила „Дачићева косовска политика“, Вулин у инревјуу „Новостима“ каже да је када је реч о Косову, власт апсолутно јединствена.
„Да Влада хоће једно, а председник нешто друго када је реч о решавању косовског питања, ми не бисмо мрднули са мртве тачке. А последњих месеци су учињени велики помаци. Овим сусретом ћемо показати и да је Србија јединствена и да, бар када је КиМ у питању, у државном врху нема разлика“, рекао је он.

На питање о примедбама Срба са севера КиМ на последње потезе које је Београд вукао око Косова и да их посебно плаши могућност да се држава повуче из институција на северу, Вулин је изричит да власт неће прихватити укидање институција.
„Наравно да постоје велики притисци да се Србија повуче, да укине своје институције, али ми то нећемо прихватити. Без њих бисмо имали глад и егзодус, или потпуно безвлашће и безнађе. Без наших институција нема живота на КиМ. Као што без сагласности Србије и Срба са КиМ није могуће постићи било какво решење, а поготово не трајно одрживо или праведно. С друге стране, Србија је озбиљна држава која мора да спроведе оно што је прихватила, а то важи и за њене држављане“, рекао је Вулин.

Он каже да Србија да би добила датум за почетак преговора са ЕУ, пре свега, мора да спроведе све до сада постигнуте споразуме и напомиње да то не значи и признавање независности.
„Нормализација односа подразумева читав низ ствари, али никако признавање независности (Косова). То од нас нико није ни тражио, нити ћемо ми то икад учинити“, рекао је шеф Канцеларије за КиМ.

Он додаје да је испостављање нових услова увек могуће, али да то није нешто чиме се треба бавити. Када је у питању столица за Косово у УН, он додаје да „све и да је то услов, а није, то није могуће“.
„Ми треба да радимо оно што мислимо да је добро за нашу земљу и грађане. Не смемо дозволити да се Срби на КиМ окривљују за наш застој на европском путу или за економске, политичке или било које друге проблеме. Они нису терет, већ најнапаћенији део српског народа“, поручио је Вулин.

Коментаришући последње трзавице у владајућој коалицији, он поручује да су у вишепартијском систему избори увек могући.
„Оног момента када се унутар владајуће коалиције појаве различити приступи одређеним важним питањима, биће и избора“, рекао је Вулин.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП