„Црногорци“ извините, али ово је ДОКAЗ да сте сви Срби! (ФОТО)

“Закон о народнијем школама у Црној Гори” из 1911. године учио је Црногорце да говоре српски језик, као и српску историју, ево шта их је још подучавао

(ФОТО)Црногорци извините, али ово је ДОКAЗ да сте сви Срби!

Иако данас на простору Балкана, после великог броја ратова, бујања националности и сукоба постоје велике поделе између народа различитих националности и вере, “Закон о народнијем школама у Црној Гори” из 1911. године учио је децу да се свих 30.000 људи, колико их је у то време живело на брдовитом пределу Црне Горе, иако различити, не разликују много по свом пореклу, “јер су сви Срби”, као и да се у школама говори “српски језик”, као и “српска историја”!

Подсећамо да се српство у Црној Гори, односно, свест да Црногорци припадају српском народу, јавља у 18. веку, кад владике из династије Петровић Његош почињу да за своју политичку идеју траже упориште у митском наслеђу које је углавном баштинила Српска православна црква.

image1

Српска свест у Црној Гори несумњиво није била појава коју су црногорски владари из породице Петровић-Његош затекли утемељеном и снажном у црногорском друштву, већ је била појава коју су они сами развијали и учвршћивали.

Пресонлајн.рс