Жалбено веће Хашког трибунала наложило да се Војислав Шешељ одмах врати у Хаг; Шешељ: Добровољно се у Хаг нећу вратити

vojislav-seselj-aerodrom-12-11-2014-8

Београд, Хаг — Лидер СРС Војислав Шешељ мораће да се врати у Хаг, саопштено је из Хашког трибунала. Шешељ је на ову одлуку поручио да се добровољно неће враћати у Хаг.

 

Жалбено веће наложило је да се опозове одлука о привременом пуштању Шешеља на слободу и да се он врати у притворску јединицу Трибунала.

Судско веће одобрило је пуштање лидера СРС из Хашког трибунала 6. новембра 2014. године, а као разлог је наведено омогућавање адекватног лечења метастазе рака на јетри.

Шешељ је пуштен уз гаранције Владе Србије, иако их је он одбио.

Како је раније спекулисано, услови Шешељевог привременог пуштања на слободу би подразумевали кућни притвор, полицијску пратњу приликом кретања из медицинских разлога, забрану комуникације са жртвама у вези са његовим случајем, забрану јавног разматрања његовог случаја, а помињала се и забрана учешћа у „политичком животу“, као и одузимање пасоша.

Међутим, услови његовог пуштања нису објављени и држе се у тајности.

Шешељ је активно учествовао у политичком животу Србије, држао је говоре на митинзима и учествовао је у акцијама СРС, али од пуштања није говорио о стварима које би могле бити повезане за хашку оптужницу против њега.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц позвао је раније Жалбено веће да усвоји његову жалбу на одлуку Судског већа о привременом ослобађању Шешеља.

„Шешељ није поткрепио доказима своју тврдњу да жалба Тужилаштва није заснована на валидним правним мотивима“, наводи се у поднеску који је Брамерц данас упутио Жалбеном већу, а који је објавио Хашки трибунал.

Жалба Тужилаштва којом се тражи поништење одлуке о пуштању Шешеља на привремену слободу је примерено заснована на Шешељевим јавним активностима, које подривају основе за његово привремено ослобађање, истиче се у поднеску.

Међу тим активностима наведене су Шешељеве поновљене изјаве да се неће добровољно вратити у Хаг, претње људима који сарађују са Тужилаштвом, изјаве које су увредљиве по жртве, као и Шешељеве изјаве и понашање који доводе у питање хуманитарне разлоге везане за његово здраствено стање.

Шешељ: Добровољно се у Хаг нећу вратити

– Војислав Шешељ се добровољно неће враћати у протвор Хашког трибунала, каже члан Централне отаџбинске управе Миљан Дамјановић.

 

– Шешељ ће наставити са радовним активностима, сада је у централи странке у Земуну, спрема се за пут у Бор, где у 17 сати има конференцију за новинаре, а у 18 промоцију књига Говор мржње и Хашки процес. Потом ће гостовати на регионалној телевизији ТВ Исток. У среду би требало да се појави као сведок на суђењу Немањи Шаровићу за паљење заставе Косова – наводи Дамјановић.

На констатацију да је то много прилика да буде ухапшен, Дамјановић одговара: “Он се неће добровољно предати, па ћемо видети шта ће бити.”

Жалбено веће Хашког трибунала наложило је Претресном већу да моментално опозове одлуку о пуштању Шешеља на привремену слободу и да нареди његов повратак у Притворску јединицу Трибунала у Шевенингену.

– Немам коментар, добровољно се не враћам, то им поручујем. Звали су ме око 11 часова и обавестили ме да ћу у среду добити написмено ово о чему сте ме обавестили – рекао је Војислав Шешељ за Ало!

„Иза овога стоји режим из Београда“

– Знам да иза тога стоји режим из Београда, они се мене боје јер је рејтинг радикала преко 20 одсто. Што ме више гоне, ја сам све јачи – поручио је Шешељ.

„Ја се сигурно нећу добровољно вратити у Хаг, а како ће ме овај издајнички прозападни режим хапсити – то остаје тек да видимо“, рекао је Шешељ.

Он је додао да ће  наставити правну борбу против те одлуке.

„Они то морају да проведу кроз неку судску форму. Морали би да поштују судску процедуру, да покрену поступак., па да се ја изјасним, па да се ја жалим и на крају кад ми све одбију да ме носе на аеродром“, навео је лидер радикала.

„Да видимо како ће сада Александар Вучић и Томислав Николић да ме хапсе“, рекао је хашки оптуженик Шешељ за Новости и додао да се налази у седишту радикала, те да обавља страначке послове.

Најавио је да ће после подне бити у Бору где ће, како каже, говорити на трибини СРС.

„Нека дође полиција. Она хапси. Ако дође Жандармерија, они бију, морам да чувам леђа. Неће бити лак посао да ме хапсе“, навео је лидер радикала.

Он тврди и да ће држава морати да испоштује временску процедуру о изручењу и да ће у том периоду „пробати да оспори захтев Хага да се врати, јер су му у Холандији сва права угрожена“.

„Ја сам Хашки трибунал победио. Они су ме противправно тамо држали 12 година. Прекршили су моје право на суђење у разумном року и уопште ме то не интересује“, истакао је лидер радикала за агенцију Бета.

(Б92-Блиц)