Српска деца „легитимна“ мета шиптарских терориста. Николић сутра у Бриселу са Јахјагом

nikolic jahjagaБРИСЕЛ – Такозвана косовска председница Атифете Јахјага рекла је данас да је предстојећи састанак са председником Србије Томиславом Николићем симболичан и да ће главна тема бити пуна нормализација односа Београда и Приштине.

Јахјага је у интервјуу за радио Слободна Европа рекла да се њихов састанак не може назвати дијалогом већ да је то „званичан састанак председника две државе које су независне и у суседству“.

Јахјага је најавила да ће на састанку бити подржан досадашњи процес дијалога који воде премијер Србије Ивица Дачић и ратни злочинац Хашим Тачи, уз посредство ЕУ и подршку САД.
Такозвана косовска председница, која је већ допутовала у Брисел, где сутра треба да се састане с Николићем, рекла је да ће тема разговора бити „пуна нормализација односа“ Београда и Приштине, истицање потребе да се дијалог настави и постизања споразума везаних за сва питања, као и њихово спровођење ради добробити свих грађана и у корист мира и стабилности у региону.
„Циљ састанка је, поштујући европске норме и стандарде, али и међународне конвенције, проналазак решења за сва питања“, казала је она и додала да очекује потпуну нормализацију односа, што је, како је оценила, и сврха састанка председника.

На питање колико је подизање дијалога на ниво премијера и председника утицало на решавање проблема и умањење напетости, Јахјага је одговорила да је то „недељив и неодвојив процес зато што свако извршава своју уставну обавезу.“
„Ми делујемо као равноправни међународни субјекат, и са Србијом ћемо изградити односе и потписивати билатералне споразуме као што то радимо и са осталим земљама“, рекла је она Радију Слободна Европа.

Упитана да ли би један коначни споразум могао окончати проблеме и да ли би председници требало да буду потписници таквог документа, Јахјага је одговорила да би свеобухватан споразум могао отворити пут за потписивање других билатералних споразума.
„Ово је редовна међудржавна норма за све државе које су успоставиле дипломатске односе. Питање потписивања и ратификације је регулисано уставом“, казала је она.
„Обе земље могу помоћи једна другој на путу интеграција у ЕУ. Обе земље ће имати добити од оваквих састанака, укључујући и цео регион јер, на крају, поштујући реалност и признање независности Косова, биће и стабилности“, оценила је Јахјага.

Коментаришући спекулације о евентуалном компромису за северни део Косова, она је поновила да шиптарске нелегалне институције имају јединствен став по том питању.
„Видели сте да до сада није било компромиса који би био на штету наших интереса и наших грађана. Сви договори су у складу са такозваним Уставом и законима Републике Косова“, казала је Јахјага.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП