Отворен канал стална претња!

Канал је отворен кроз четири велика насељена места у Зубином Потпку. На слици канал у селу Зупче [800x600]

Зашто је “Ибар – Лепенац“ из Приштине  одговоран за незаштићен  канал  кроз Зубин Поток?

Отворен канал стална претња!

Сваке године у каналу заврши више грла стоке а било је много случајева спашених дављеника из канала. – Обавеза је  на “ Ибру – Лепенцу“ да заштити канал собзиром  на то да газдује водама и хидроцентралом и да убира огромна  средстава од ресурса Ибарског Колашина!

 Кнал ''Ибар - Лепенац'' почиње на малој брани Придворице

Најновији мартовски трагични догађај дављења деветогодишњака ( Њ.Р.) из Зупча код Зубиног Потока  у отвореном каналу  “Ибар – Лепенац“ који пролази кроз село  само је један у низу до сада несрећних случајева који су се догодили у више задњих деценија у овом  каналу на подручју ове општине.

Канал “Ибар – Лепенац“ почиње од мале насипне бране “Придворица“,  испод  села Вељи Брег, и онда пролази читавом долином низ Ибар кроз Зубин Поток, Угљаре, Вараге и Зупче. Иако је прошло  скоро четири деценије од  његове изградње , као и изградње насипне бране Газиводе и истоимене хидроцентрале, до данас  нико није ни покушао да отворени канал , увек са водом која брзо тече,  покрије или га заштити!

То је и главни реазлог што се до сада стотине грла стоке утопило у њему а  често је  било случајева утапања  деце, која су брзим реаговањима спашавана!?

Отворени канал је  скоро до  самог центра Зубиног Потока , од локалног гробља до центра,   где има на десетине кућа али и стамбених објеката ? Отворени канал пролази и кроз  велика села Угљаре, Вараге и  на крају кроз Зупче  где је највише сеоских кућа и где је стална опасност како за децу, одрасле  али и за стоку.

Непоходно је металном или бетонском заштитом, највише два километра , колико је канал отворен кроз ова места,  оградити канал и тако онемогућити да  стока али и деца прилазе њему .

Сигурно то нису велике инвестиције,   а ни радови нису компликовани, па би отворени канал “Ибар – Лепенац“ кроз насељена места требало што пре заштити. Сигурно да има средстава за то но, до сада нико није ни покушао  да заштити канал, ни општина Зубин Поток као ни сам “Ибар – Лепенац“  из Приштине који толике деценије газдује водама  канала као и хидроцентралом “Газиводе“ и великом насипном браном на Ибру и који има  велика финансијска средства од водених ресурса Ибарског Колашина. “Ибар – Лепенац“ , иако сву добит има од ресурса са подручја општине Зубин Поток, до сада динар није уложио у ову општину а занемарио је и обавезу да отворени канал кроз насељена места, овог чисто српског краја,  заштити металном, бетонском или неком другом оградом.

Изгледа да је у питању само немар и неодговорност  а несрећни случајеви се пнављају из године у годину. Крајње је време да се  том немару стане на пут и да се не дозволе  више  овакви случајеви губитка живота и то најмлађих.

Иначе, планирани хидросистем “Ибар – Лепенац“ требало је да наводњава 77.000 хектара плодних косовских поља но, тај план наводњавања данас се не испуњава ни два одсто. А каналом  из мале бране Придворица вода тече за потребе косовскох термоелектрана у Обилићу али често, лети, и за пуњење Грачаничког језера.

Зоран Влашковић – Срби на окуп